Samfund

Nyt rekordlån til danske boligejere

Realkreditinstitutterne opfordrer danskerne til at tænke sig om, inden man omlægger sit lån.

Realkredit Danmark og Nordea Kredit åbner i næste uge for et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 0,5 procent i rente. Det rekordlave renteniveau er resultat af de seneste dages frygt for økonomisk usikkerhed.

- Vi har de laveste realkreditrenter, når vi taler 30-årige lån, vi nogensinde har set i Danmark, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig om udviklingen.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er renterne de sidste par dage især presset ned af eskaleringen af handelskrigen mellem USA og Kina.

Kort efter Realkredit Danmarks nye lån kom Nordea Kredit på banen med et tilsvarende lån.

Realkreditinstitutterne opfordrer danskerne til at tænke sig om, inden man omlægger sit lån.

Historisk mange har omlagt lån

Ud over de økonomiske usikkerheder som en lurende handelskrig, afmatning i Europa og Kina samt truslen om, at Storbritannien sender sig selv ud af EU uden en handelsaftale, spiller sommerens konverteringsbølge også ind.

Det er kun få dage siden, at det kom frem, at danskerne havde omlagt lån for rekordmange penge - dengang lød tallet fra Nordea Kredit på 137 milliarder kroner, men fredag skriver Realkredit Danmark, at der er omlagt lån for mellem 170-190 milliarder kroner.

Det er en historisk stor konverteringsbølge, lyder det fra Realkredit Danmark.

Omlægningen har ført til, at kurserne har været nede, i takt med at der er blevet solgt mange nye obligationer ud i markedet. Uden det pres er kurserne steget, og følgende er renterne faldet.

Anbefaler at tænke sig om

Realkredit Danmark anbefaler stadig, at man vælger 1-procentslånet, hvis man er i markedet efter et 30-årigt realkreditlån.

- Sammenligner man, er renten rigtigt nok højere på 1-procentslånet, men der er et mindre kurstab. Så der er ikke den store forskel på ydelsen, men der er mindre kursrisiko på 1-procentslånet, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Også hos Nordea Kredit opfordrer man boligejere til at tænke sig om.

- Som boligejer skal man måske stille sig spørgsmålet om, hvornår man er tilfreds, og så omlægge sit lån i stedet for at tænke på, hvornår man kan lave den bedste handel, for det spørgsmål kan ingen svare på, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann tegner det til, at der fortsat vil være lave renter de næste mange år.