Samfund

Ny højskolesang om ramadan skaber debat

Politikere er stærkt imod sangen 'Ramadan i København', der kan komme med i Højskolesangbogen. Sangbogsudvalget mener, det er udtryk for intolerance.

Næste år bliver en ny udgave af den traditionsrige Højskolesangbogen udgivet. Men allerede inden det er besluttet, hvilke nye sange der skal tilføjes sangbogen, skaber udgivelsen debat.

Det skyldes sangen 'Ramadan i København'.

Sangen, som er skrevet af blandt andre det tidligere Outlandish-medlem Isam B, har bragt sindene i kog hos flere politikere.

Ifølge Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance hører en sang om den muslimske højtid nemlig ikke til i bogen.

- Højskolesangbogen er ikke et politisk statement, men et udtryk for de sange, vi synger. Den skal ikke bruges til at føre politik, siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrentsen, og kalder sangen et "brud med traditionen".

Alex Ahrentsen, der er kulturordfører fra Dansk Folkeparti, mener ikke, at ny sang om ramadan skal med i Højskolesangbogen.

Hør sangen længere nede i artiklen.

Ikke en "almen" sang

Den omstridte sang er blevet skrevet som et bud på, hvordan Højskolesangbogen kan få et mere nutidigt præg.

Højskolesangbogen blev senest revideret for 13 år siden, og sangbogsudvalget har derfor bedt en række danske og nydanske sangskrivere komme med forslag til sange, der repræsenterer Danmark i dag.

Men sangene i bogen har ikke som mål at favne alle kulturer, mener tidligere kulturminister og Venstres kulturordfører, Bertel Haarder.

- Efter at have hørt den tror jeg ikke, at den egner sig til Højskolesangbogen, siger han til TV 2.

Isam B sang 'Ramadan i København' under et arrangement for Mellemfolkeligt Samvirke. Sangudvalgets formand, Jørgen Carlson, understreger, at de stadig overvejer, om sangen skal i Højskolesangbogen.

Han er vokset op med højskolebevægelsen tæt inde på livet og beskriver en højskolesang som en, der rummer "noget alment".

- Det er en meget typisk Isam B-sang, så den er svær at synge fælles, og så tror jeg ikke, der bliver mange lejligheder, hvor den giver mening. Den er meget specifikt rettet til personer, der er i gang med at faste.

Bertel Haarders erfaring siger ham, at der ikke er mange muslimer, der samles for at synge højskolesange. Derfor mener han, at den folkelige basis er væk.

Læs sangteksten i 'Ramadan i København' herunder:

Nogle af de samme pointer nævner folketingsmedlem for Liberal Alliance Henrik Dahl, som forbinder ramadan med ortodoks islam:

- Grundtvigianismen som ideologi handler jo om inklusion, ligestilling og ligeværd – ortodoks islam handler om dem og os, om hierarki og herrefolk over vantro. Derfor giver en ramadan-sang i Højskolesangbogen absolut ingen mening, siger han til Berlingske.

Handler om andet end ramadan

Det er dog langtfra kun ortodokse muslimer, der holder ramadan og kan se sig selv i sangen, mener sangudvalgets formand, Jørgen Carlsen, som ikke tager kritikken alvorligt.

- Jeg ser kritikken som en allergisk reaktion. Og jeg ser det som en meget smålig måde at se medborgerskab på, siger han.

- Om man kan lide religion eller ej, så er der cirka fem procent muslimer i Danmark. Det er ret mange. Det er mange gange flere, end der for eksempel bor på Bornholm, så jeg synes også, at man skal imødekomme dem.

Afstemning

Synes du, at 'Ramadan i København' skal med i Højskolesangbogen?

Derudover handler sangen i formandens optik om meget andet end ramadan.

- Det er et bybillede under ramadanen. Den foregår i nogle boligblokke, hvor man kan se, at folk har tændt lys tidligt om morgenen, fordi de skal op og spise, siger Jørgen Carlsen og peger på, at sangens tema i ligeså høj grad er København.

Sangudvalgets formand, Jørgen Carlsen, synes, at bekymringen om, hvorvidt Isam B's nye sang 'Ramadan i København' skal med i Højskolesangbogen, er grundløs.

En ud af 600 sange

Det er endnu ikke besluttet, præcis hvilke sange der bliver en del af den nye bog. Men én ting er sikkert: De mange kritiske røster kommer ikke til at påvirke valget af nye sange.

- Ikke det mindste, siger Jørgen Carlsen.

Dansk Folkepartis nye medlem af Europaparlamentet Peter Kofod delte sin kritik af sangen på Facebook. Over 600 personer har kommenteret og 1100 har reageret på opslaget.

Der kommer til at være 600 sange i alt i den nye udgave af Højskolesangbogen, hvoraf det tilstræbes, at 150 ikke før har været i bogen eller er helt nyskrevne.

Under to seminarer i maj 2018 og maj 2019 inviterede sangbogsudvalget flere sangskrivere til at komme med deres bud på de nye sange, og det var her, at Isam B's sang blev til. Den er skrevet sammen med Nana Jacobi, Anders Greis og Özcan Ajrulovski.

Derudover har sangudvalget modtaget cirka 2500 forslag fra borgere. Alle sangene bliver vurderet af sangudvalget inden udgivelsen i november 2020.

Det har endnu ikke været muligt at få fat på Isam B for en kommentar.