Samfund

Alle scenarier i spil før Trump-besøg - det grænser til en science fiction-film

Forberedelserne til det amerikanske statsbesøg er i fuld gang. Politiet skal sikre, at både demonstranter og Secret Service overholder dansk lov.

Det forestående amerikanske statsbesøg i København bliver en rigtig stor, men også anderledes opgave for dansk politi.

Derfor er planlægningen allerede startet torsdag, 12 timer efter at besøget blev officielt, og knap en måned før det finder sted 2. og 3. september.

Det fortæller forbundsformand i Politiforbundet Claus Oxfeldt til TV 2.

- Jeg ved, at både PET og Rigspolitiet nu ligger vandret. Der er en masse logistik, der skal falde på plads, siger han og påpeger, at planlægningen ikke blot omfatter de to dage, hvor Donald og Melania Trump befinder sig på dansk grund.

Dagene op til besøget skal der undersøges, bevogtes og sikres for sprængstoffer alle de steder, præsidenten og hans frue vil opholde sig. Desuden skal politiet kontrollere eventuelle protester og kritiske røster undervejs.

Hvis Trump skal bo i telt på Rådhuspladsen

Ledende politiinspektør i Københavns Politi Peter Dahl har ansvaret for den politimæssige del af statsbesøget. Og han glæder sig til udfordringen.

- Der er ikke noget bedre end at få en af de helt store opgaver. Mange kræfter skal mobiliseres og sættes i værk, siger han og forklarer, at det er knap ét år siden, politiet sidst håndterede et stort statsbesøg. Det var, da den franske præsident, Emmanuel Macron, og hans hustru gæstede København i august 2018.

For Københavns Politi gælder det nu om hurtigst muligt at få dannet konjunkturerne af præsident Trumps program. For det afgør, hvor stor politioperationen skal være.

- Hvis Trump eksempelvis skal bo på Middelgrundsfortet (i Øresund, red.), hvilket nok ikke er sandsynligt, er der tale om en mindre operation. Hvis han skal bo i et telt på Rådhuspladsen, er sikkerhedssituationen en anden. Det kan spænde meget vidt. Men vi har en ide om, hvor vi lander, siger Peter Dahl, som mener, det er for tidligt at sige noget konkret om demonstrationer og det generelle trusselsbillede under besøget.

Forsegler kloakdæksler

Derfor gennemgås alle tænkelige scenarier nu, fortæller tidligere operativ chef for PET Frank Jensen.

- Noget af det virker helt mærkeligt. Eksempelvis forsegler man kloakdæksler som standardprocedure under sådanne besøg. Det kan blive nærmest science fiction-agtigt. Hvad kan vi forestille os, der kan ske herfra og dertil, siger Frank Jensen, som selv stod i spidsen for sikkerheden, da præsident Obama gæstede København for ti år siden.

Til lands, til vands og i luften

Ifølge Frank Jensen er der en klar arbejdsdeling, hvor Københavns Politi står for det praktiske politiarbejde, mens PET laver sikkerhedsoplægget.

Planlægningen omfatter blandt andet, at bomberyddere og hospitalspersonale skal gøres klar til udrykning. Forsvaret skal have styr på luftrummet. Marinen skal holde øje med farvandet. Vejdirektoratet skal kontaktes i forhold til ruter.

Lavpraktisk skal der skaffes et tilstrækkeligt antal betjente til besøget. Idet der er cirka 2500 betjente i hovedstaden, skal der formentlig hentes flere betjente ind fra andre steder i landet, vurderer Frank Jensen. Dertil kommer logistik omkring ophold og transport.

Internt begynder PET at indsamle efterretninger om sikkerhedssituationen. Kikkerten er ikke kun rettet mod terrorister og ekstremistiske miljøer, men også risikoen for voldelige demonstrationer.

I den forbindelse kontakter PET alle samarbejdspartnere i udlandet for at høre, om de har oplysninger omkring trusler mod besøget, forklarer Frank Jensen. Her spiller de amerikanske efterretningstjenester FBI og CIA en kæmpe rolle.

Secret Service skal overholde dansk lovgivning

Desuden medbringer præsidenten et kæmpe sikkerhedsmæssigt følge, anført af Secret Service. PET har nogle forbindelsesofficerer til Secret Service med beskeder om, hvem der kommer, og hvem der er bevæbnede. Misforståelser mellem dansk og amerikansk sikkerhedskoordinering kan skabe problemer.

- Vi skal gøre helt klart, hvad amerikanerne må og ikke må på dansk grund. Secret Service må ikke træde ved siden af. De må godt forsvare sig selv og præsidenten. Men de må ikke foretage en anholdelse af en mistænkelig person. Hele systemet skal kunne spille sammen, forklarer Frank Jensen.

Dertil forsikrer ledende politiinspektør i Københavns Politi Peter Dahl, at lige så vel som politiet skal beskytte præsidenten under besøget, vil de også beskytte demonstranter, hvis eksempelvis Trumps sikkerhedsfolk overtræder deres beføjelser.

Derudover spiller det ikke en større rolle, at Donald Trump i modsætning til forgængeren Barack Obama er ekstremt upopulær i den danske befolkning.

- Den store trussel vil være radikale islamister. Det er ligegyldigt, om det er Obama eller Trump. Den siddende præsident er principielt symbolet på hovedfjenden USA, vurderer Frank Jensen.

Sårbar position

Selvom dansk politi er historisk pressede og blandt andet har oparbejdet én million tilgodehavende i timer, ser Claus Oxfeldt positivt på det forestående statsbesøg.

- Når en præsident ønsker at komme til Danmark, skal Kongehuset sende en invitation afsted, og så skal vi løse den opgave. Det har vi jo gjort før, siger Claus Oxfeldt og tilføjer, at politiet tre gange tidligere har stået for sikkerheden, når en amerikansk præsident har været på statsbesøg i Danmark.

Alligevel håber Claus Oxfeldt, at politikerne får øjnene op for, at dansk politi er i en sårbar position, blandt andet på grund af folketingsvalget, som endte med at koste politiet usædvanligt mange ressourcer under den fire uger lange valgkamp. Ikke mindst på grund af trusler mod centrale politikere og nøglepersoner.

- Tingene hænger ikke sammen i dansk politi. Når der kommer et præsidentbesøg, er der andre opgaver, der bliver nedprioriteret i en periode. Sådan er det, siger han.