Klimaforandringer påvirker børns helbred

Et nyt studie viser, at børns iq falder på grund af klimaforandringer.

Klimaforandringer medfører allerede dødsfald og påvirker børns psykiske og fysiske helbred. Det viser en ny rapport fra Monash Universitet i Melbourne, Australien.

Rapporten har undersøgt og sammenlagt forskning fra omkring 120 videnskabelige artikler for at kunne kortlægge situationen, når det gælder sundhedsrelaterede problemer på grund af klimakrisen i Australien og Stillehavsregionen. Det skriver The Guardian.

Varmen er en dræber

Verdenssundshedsorganisationen, WHO, forudsagde sidste år, at klimaforandringer mellem år 2030 og 2050 ville forårsage yderligere 250.000 dødsfald om året på grund af hedeslag, fejlernæring, malaria og diarré. Men Misha Coleman, som er én af rapportens forfattere, understreger, at klimarelaterede dødsfald allerede forekommer. Ifølge hende er det specielt varmen, der dræber.

- Under for eksempel the Black Saturday fires (en række naturbrande i den australske delstat Victoria i 2009. red.) ved vi, at folk døde i selve brandene, men der var også næsten 400 ekstra dødsfald på grund af den ekstreme varme, siger Coleman.

Sygdomme følger i kølvandet på klimaforandringer

I 2017 forudsagde en rapport i udgivelsen Nature, at i år 2100 vil 75 procent af alle mennesker verden over være udsat for hedebølger, som er så ekstreme, at de kan dræbe. Rapporten understreger, at ud over dødsfald, som er en direkte følge af ekstremt vejr, så følger der også andre dødelige ting med i kølvandet på klimaforandringerne.

- Ekstreme vejrfænomener, som for eksempel oversvømmelser, fører ofte til sygdomme som diarré, der kan være meget dødelige for specielt børn, siger John Thwaites fra Monash Universitet i Melbourne til The Guardian.

Rapporten advarer også om, at de stigende temperaturer vil udvide myggens habitat. Derved udsættes flere mennesker for dødelige sygdomme som dengue feber, chikungunya-virus og zika-virus, som alle bliver overført via myg. Også andre sygdomme som Nipah-virus og Q-feber, som begge spredes fra dyr til mennesker, vil ses hyppigere på grund af klimaforandringer.

Et stort problem for børnene

Klimaforandringer forventes også at udgøre et specielt stort problem for børns udvikling. Rapporten beskriver, hvordan børn, hvis mødre var gravide under oversvømmelserne i Brisbane i Australien i 2011, i dag har en lavere kognitiv kapacitet - svarende til mindst 14 point på iq-skalaen. Desuden har de et mindre ordforråd og havde en mindre fantasifuld leg ved toårsalderen.

Også den faldende næringsværdi i afgrøderne, som er et resultat af den højere CO2-koncentration, forventes at hæmme væksten, forårsage blodmangel og fejlernæring hos børn i løbet af de næste 10 - 20 år.