Samfund

Drabsdømte i Marokko anker

Også familierne til de to ofre anker erstatningsspørgsmålet.

De mænd, som i Marokko er blevet dømt for drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, anker deres domme, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Familien til det danske offer Louisa Vesterager Jespersen har også valgt at anke erstatningsspørgsmålet, oplyser familiens bistandsadvokat Khalid El Fataoui til TV 2.

Også familien til Maren Ueland har valgt at anke erstatningsspørgsmålet, oplyser familiens marokkanske bistandsadvokat Azeddine Kabbai i en e-mail til NTB.

Tre mænd blev for knap 14 dage siden ved retten i Salé i Marokko idømt dødsstraf for terrordrabene på de to kvinder.

En fjerde mand er idømt livsvarigt fængsel, mens 20 andre er idømt mellem 5 og 25 års fængsel for deres roller i dobbeltdrabet.

Det står ikke klart, om det er skyldsspørgsmålet eller strafudmålingen, de dømte har anket. De tre hovedmænd har tidligere tilstået drabene.

Den danske familie havde gennem bistandsadvokat Khalid Fataoui krævet en erstatning på cirka syv millioner danske kroner fra den marokkanske stat for dens "moralske ansvar" i dobbeltdrabet, men det fandt retten ikke belæg for.

Derimod blev de efterladte til norske Maren Ueland tilkendt to millioner marokkanske dirham, hvilket svarer til cirka 1,4 millioner danske kroner, i erstatning fra de tre dødsdømte mænd. Den norske familie havde krævet et beløb svarende til 3,5 millioner kroner.

Men pengene skal den norske familie ikke gøre sig de store forhåbninger om at se.

- Det er fattige mænd, som aldrig nogensinde vil være i stand til at betale. De har for de flestes vedkommende boet i bjergene, haft lavtlønnede jobs, og derfor kommer den norske familie aldrig til at se pengene, siger TV 2's journalist Sanne Lau Pedersen, der har fulgt retssagen i Marokko.

Var på vandretur

24-årige Louisa Vestager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev dræbt i Atlas-bjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området.

De blev slået ihjel med kniv og efterfølgende halshugget. Det hele blev optaget på video af de tre Islamisk Stat-sympatisører.

Med dødsdommene har retten fulgt anklagerens krav om straffen til de tre mænd. Om dødsstraffen bliver eksekveret er dog tvivlsomt. Marokko har ikke eksekveret en dødsdom siden 1993.