Samfund

IT-branchen skriger på flere hjerner - men mange kommer ikke ind på uddannelser

Bedagede optagelsesregler skaber mangel på IT-uddannede. Hver tredje danske virksomhed må opgive at få løst digitale opgaver.

Flere studerende nu.

Sådan lyder budskabet fra IT-branchen, som mangler arbejdskraft, men ikke har udsigt til at få nyuddannede i job lige foreløbig.

Som det er i dag, bliver hver tredje studerende afvist, fordi der ikke er plads på uddannelsen. På erhvervsakademiernes IT-uddannelser blev 2180 af 3086 ansøgere optaget, da 65.714 kommende studerende i denne uge fik besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse.

Mangler 19.000 i 2030

Her ti år senere vurderer Erhvervsstyrelsen dog, at der kommer til at mangle over 19.000 IT-folk i 2030, skriver TV Midtvest.

Det er ellers ikke, fordi der mangler interesse for at uddanne sig inden for området. Men en tredjedel af ansøgerne til optaget på en IT-uddannelse afvises i dag. Og det er helt forkert, mener Birgitte Hass, der er direktør i IT-branchen.

- Vi tørster efter arbejdskraft. Vi har en tredjedel af vores medlemmer, som helt har måttet opgive at få løst digitale opgaver. Vi har behov for at kunne træde ind i den digitale tidsalder, og det skal vores politikere forstå, siger Birgitte Hass til TV 2.

En undersøgelse i IT-branchen viser, at 30 procent af danske IT-virksomheder siger nej til ordrer, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft.

Hos Freeway forstår man ikke logikken i, at IT-uddannelserne er nødt til at afvise ansøgere.

- Jeg synes, det er helt skørt. Det er en kæmpe bekymring for os, at vi ikke kan få den arbejdskraft, vi skal have, siger Anne Stampe Olesen, der er kommerciel direktør i virksomheden.

Efterlyser politisk vilje og penge

Også på IT-universitet må man afvise ansøgere. Studiechef Lene Rehder glæder sig over, at interessen fra de unge studerende er der. Men beklager, at man, som mulighederne er i dag, må afvise næsten halvdelen.

- Det er vi meget kede af. Vi har lige fået 1500 ansøgninger til de 400 pladser, vi har. Men vi efterlyser politisk vilje, så der kan skabes rammer for at uddanne studerende inden for faget, siger Lene Rehder til TV 2.

- Erhvervslivet er virkelig utålmodige, så vi føler os i lidt af en klemme med det her. Men vi er klar, når politikerne er det, siger Lene Rehder.

Selvom der skulle blive investeret flere penge i IT-uddannelserne, kommer effekten ikke til at slå igennem fra den ene dag til den anden, da det tager fem år at gennemføre IT-studiet.

- Udviklingen går meget hurtigt, så det haster, fordi efterspørgslen er stor fra både de private og offentlige virksomheder, siger studiechefen.