Samfund

Unge bruger medicin som rusmiddel – nu vil regeringen gribe ind

Det er farligt, når receptpligtig medicin ender i hænderne på unge, der ikke forstår effekten af det, lyder det fra leder af rusmiddelcenter.

I den seneste tid har der været flere dødsfald forbundet med receptpligtig medicin.

Senest krævede et morfinpræparat ofre i sidste weekend, hvor en 19- og en 20-årig døde af en overdosis. Et stof, Midt- og Vestjyllands Politi mistænker, de unge kan have skaffet online.

Derfor vil regeringen nu se på, hvordan Danmark kan blive bedre til at overvåge salget på internettet og gøre det sværere at få fat i den illegale receptpligtige medicin.

- Vi er meget lydhøre, i forhold til om noget lovgivning kan strammes, og om nettet kan gøres mere fintmasket. Det her er et kæmpe problem, siger gruppeformand for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen.

Grænseoverskridende aktivitet

Indsatsen skal dog ikke være begrænset til Danmark, lyder det fra gruppeformanden. Regeringen vil også kigge nærmere på, hvordan der kan samarbejdes på tværs af myndigheder og grænser.

- Mange stoffer sælges fra et land til et andet. I Danmark kan vi gøre nogle ting. Men vi gør det allerbedst i samarbejde med andre lande, siger Flemming Møller Mortensen.

Efter sommerferien vil de relevante ministre på området få udfordringerne på bordet og se på, hvor der kan gribes ind, uddyber han.

Hvis det for eksempel er kombineret med indtag af alkohol eller på bagkant af en kokainrus, er det russisk roulette

Palle Havskov, Leder hos Socialpsykiatri og Rusmidler i Silkeborg

Rusmiddelcenter: - Det er russisk roulette

Men den receptpligtige medicin florerer allerede blandt de unge. Ved Rusmiddel Center Silkeborg har de gennem en årrække oplevet en stigende tendens til, at netop det indgår i de unges misbrug.

I takt med at der er flere af de alternative rusmidler i omløb, er der også en større risiko for, at de lander i hænderne på ukyndige. Og det er her, det bliver farligt, advarer leder hos Socialpsykiatri og Rusmidler i Silkeborg, Palle Havskov.

- Det er kun eksperter, der kender krydsvirkningerne. Hvis det for eksempel er kombineret med indtag af alkohol eller på bagkant af en kokainrus, er det russisk roulette, siger han.

Det er farligt, når receptpligtig medicin ender i hænderne på unge, der ikke forstår effekten af det, lyder det fra leder af rusmiddelcenter. Video: Cæcilie Dohn Christensen

Landsdækkende udfordringer

Det er dog ikke kun i Midtjylland, de kender til udfordringerne.

Den landsdækkende telefonrådgivning Giftlinjen modtager ugentligt henvendelser fra unge, der har indtaget medicin eller stoffer, fortæller Søren Bøgevig, der er overlæge ved Klinisk farmakonomisk afdeling og tilknyttet rådgivningslinjen.

- Med receptpligtig medicin ser vi, at der bliver eksperimenteret. Det gør der også blandt yngre mennesker, fordi det skulle have en ruseffekt, siger han.

Det er både de unge selv, men også bekymrede pårørende, der ringer ind til Giftlinjen, uddyber overlægen.