Samfund

FN advarer: Hedebølge kan få indlandsisen til at skrumpe mere end nogensinde

Alene i juli er der indtil videre smeltet 160 milliarder ton overfladeis væk.

Rekordstore mængder af den grønlandske indlandsis risikerer at smelte.

Sådan lyder advarslen fra FN-organisationen Verdens Meteorologiske Organisation (WMO).

Det er den varme luft fra Afrika, der har givet varmerekorder flere steder i Europa, som nu er på vej mod Grønland.

Konsekvensen kan blive, at der smelter så meget is, at indlandsisen kommer under bundrekorden fra 2012.

Det fortæller Claire Nullis, der er talsmand for WMO, ifølge Ritzau.

- Det kommer til at resultere i høje temperaturer og dermed øget smeltning af Grønlands indlandsis. Vi ved endnu ikke, om det når ned under niveauet i 2012, men det er tæt på, siger hun.

Grønlands indlandsis udgør en vigtig del af det globale klimasystem. Når isen smelter, fører det blandt andet til stigende vandstand.

Indlandsisen

  • Er en enorm iskappe, der dækker 80 procent af Grønlands overflade.
  • Er opbygget over årtitusinder, ved at snefald lægger sig ovenpå den sne, der allerede ligger der. Sneen bliver efterhånden trykket sammen til is, når vægten bliver stor nok.
  • Udvikler sig hen over året i takt med skiftende vejrbetingelser.
  • Der, hvor isen er tykkest, er den mere end 3000 meter høj.
  • Indeholder så meget frossent ferskvand, at hvis det hele smeltede og løb ud i verdenshavene, ville vandstanden stige globalt med omkring 7 meter.
  • Verdens næststørste ismasse efter Antarktis.

Kilde: Polar Portal

Hedebølgen rammer næste uge

Ifølge TV 2 Vejrets meteorolog Sebastian Pelt ventes hedebølgen, der hænger over Europa, at nå Grønland i starten af næste uge.

Den vil give høje temperaturer i store dele af det østlige Grønland.

Grønland har allerede været ramt af usædvanligt høje temperaturer i løbet af foråret og sommeren, fortæller meteorologen.

Eksempelvis mandag 8. juli, hvor termometrene i Nuuk i det sydvestlige Grønland målte 23 grader, mens den højeste temperatur i Danmark den dag var 21,1 grader.

160 milliarder ton smeltet is

I starten af maj kunne Polar Portal, der laver is- og klimaovervågning i Arktis, fortælle, at den årlige afsmeltning af indlandsisen var gået i gang en hel måned tidligere end normalt.

Alene i juli er der indtil videre smeltet 160 milliarder ton overfladeis fra den grønlandske indlandsis, fortæller Claire Nullis fra Verdens Meteorologiske Organisation. Det svarer til 64 millioner pools af olympisk størrelse fyldt med vand.

TV 2 Vejrets Sebastian Pelt fortæller, at der i øjeblikket smelter cirka otte milliarder ton is om dagen i landet. Den normale afsmeltning er cirka fem milliarder ton dagligt. Derudover er mængden af arktisk havis rekordlav for årstiden.

- 2012 er for Grønlands vedkommende fortsat bundrekordår, men vi ser også først for alvor resultatet for i år i september, når efteråret sætter ind, siger Sebastian Pelt.