Samfund

Livreddere kommer med opfordring inden hedebølge i Danmark

De kommende dage vil der flere steder kunne opstå fralandsvind, og derfor skal man holde øje med livreddernes flag.

Den næste halvanden uge ser det ifølge TV 2 Vejrets prognoser ud til at blive rigtig varmt.

Hedebølgen sydfra er på vej til landet, og derfor regner TrygFondens Kystlivredning med, at mange danskere vil tage til stranden og give travlhed hos redderne.

Det får livredderne til at udsende en opfordring om, at man skal huske de fem baderåd. De lyder:

  • Lær at svømme
  • Gå aldrig alene i vandet
  • Læs vinden og vandet
  • Lær stranden at kende
  • Slip ikke børnene af syne

Derudover opfordres der til, at man skal gå i vandet mellem de opstillede flag på på stranden - og at man skal vælge strande, hvor der er livreddere.

Ved at svømme mellem de opstillede flag er man der, hvor der bliver holdt ekstra godt øje.

- Livredderne har konstant øjnene på vandet i deres primære zone, så de kan hurtigt spotte, hvis nogen kommer i vanskeligheder, siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFondens Kystlivredning, til Ritzau.

Hold øje med flagene

Der er udsigt til, at der ved flere kyster kan opstå fralandsvind. Gør der det, eller er der et andet fænomen, man skal være særligt opmærksom på, er det kun det gule flag, der vil være synligt på toppen af livreddertårnet.

Er det kun det røde flag, man kan se, bliver badning frarådet. Men er begge flag oppe, er forholdene almindelige.

- Fralandsvinden kan være lumsk, fordi man ikke mærker den, hvis man står i læ ved klitterne. Men ude på vandet kan man opleve, at vandet kan se meget mildt og fladt ud, siger Michael Iwersen.

- Så er man måske ikke opmærksom på, at vinden kan skubbe en i vandet væk fra kysten.

To livreddende aktioner i sidste uge

I sidste uge var der stadig noget at lave for livredderne. På landsplan var TrygFondens Kyslivredning i aktion 7136 gange i løbet af uge 29.

På de midt- og vestjyske strande var der 15 førstehjælpsaktioner, 53 forebyggende og 492 oplysende indsatser, og så var der to livreddende aktioner. Det skriver TV Midtvest.

Første gang så livredderne på Søndervig Strand en yngre mand blive væltet af bølgerne, hvorefter de hentede ham ind. Han var bevidstløs og havde normal, men besværet vejrtrækning. Da ambulancen kom, kunne han med støtte selv stå.

Den anden livreddende aktion foregik på Hvide Sande Sydstrand, da en kitesurfer faldt i vandet 150 meter ude – og lidt uden for livreddernes primære område.

Kitesurferen, der var uden redningsvest, og hvis liner til kiten var knækket, blev bjærget af en livredder på et rescueboard.