Samfund

Hidsig debat om foie gras efter Facebook-opslag

Kulturredaktør hylder den franske delikatesse og langer ud efter "radikaliserede veganere".

Der bør ikke sælges foie gras i Torvehallerne. Sådan lød meldingen fra det populære madmarked i København fredag.

På Facebook havde foreningen modtaget kritik, fordi en af deres stadeholdere – Ma Poule – sælger den omdiskuterede spise.

Men nu melder kritikken sig igen – denne gang fra modsatte side.

Kulturredaktør på Berlingske og selverklæret foie gras-elsker Anne Sophia Hermansen sender i et blogindlæg i avisen en verbal lussing til Torvehallernes beslutning og kritikerne på den anden side. Hun vil have sin mad for sig selv.

- Jeg ved godt, hvordan foie gras bliver til, men det er nu engang sådan, at det er en gammel fransk tradition, der hylder alt det, som de radikaliserede veganere aldrig kommer til at forstå – længslen efter nydelse og kulinarisk ånd, skriver hun.

Tvangsfodring giver fedtholdig lever

Foie gras er en meget fedtholdig lever, der fremstilles ved tvangsfodring af gæs og ænder.

Ifølge Fødevarestyrelsen sker det ved at dyrene får et rør i halsen, hvor maden skubbes ned – enten ved håndkraft eller ved hjælp af trykluft.

- Man har forsøgt med alternative, mere dyrevenlige metoder, men ingen af de metoder har kunnet give en lever, der bliver lige så stor som ved tvangsfodring, siger Birte Broberg, veterinærinspektør i styrelsen, til TV 2.

Og det er netop produktionen, der har fået folk op på mærkerne på Facebook. Her har blandt andet den danske skuespiller Vicki Berlin blandet sig - og talt dyrenes sag.

Dyreetisk råd: - Vi har forskellige kulturer

På trods af kritikken er formanden for Dyreetisk Råd, Bengt Holst, dog ikke tilhænger af et forbud mod den fedtede spise.

Forbrugeren skal oplyses om, hvordan det bliver produceret. Men det må være op til folk selv, om de vil købe det, lyder det.

- Vi har forskellige kulturer, og man skal passe på, at man ikke gør sig til dommer over andres. Danskerne spiser også – i mindre grad end tidligere, men fortsat – torsk til nytårsaften, selvom den er truet, siger han til TV 2.

Kok: - Søgt debat

En pointe, som tidligere chefkok på Falsled Kro Per Hallundbæk er enig i. Selv kalder han det store fokus på foie gras for ”søgt”.

Ifølge ham bør danskerne i stedet fokusere på den generelle dyrevelfærd i landet, skriver Ekstra Bladet.

- Man kan stadig købe virkelig dårlige kyllinger i Danmark. De lever måske i 30 dage, og i de 30 dage lever de dårligt. Jeg tror heller ikke, at der er nogen, der er i tvivl om, hvordan mange af grisene har det i den danske svineproduktion, siger Per Hellundbæk til avisen.

Som følge af tidligere debat var han som chefkok med til at fjerne foie gras fra menukortet på Falsled Kro tilbage i 2013.

I dag er det ulovligt at producere foie gras i Danmark og de fleste andre EU-lande. Men danskerne må gerne både spise og sælge det.