Samfund

Efter rekordmange naturbrande - ny hjemmeside skal hjælpe danskerne

Selvom det mange steder i Danmark tirsdag ser fugtigt ud, er der en hedebølge på vej mod landet. Og så kan brandfareindekset hastigt ændre sig.

For at hjælpe danskerne med at undgå naturbrande i sommervarmen har Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og Kommunernes Landsforening i fællesskab lavet en ny hjemmeside.

Siden hedder www.brandfare.dk, og her kan interesserede blandt andet få informationer om risiko for naturbrande - og om hvor i landet, der er udstedt afbrændingsforbud.

- Vi vil gerne give råd til, hvad vi skal huske, inden vi går i gang med grillen eller ukrudtsbrænderen, så vi ikke får futtet det halve af nabolaget af, siger sekretariatschef ved Danske Beredskaber Bjarne Nigaard.

Hedebølge i sigte

Den nye hjemmeside kommer da også belejligt. Selvom det mange steder i Danmark tirsdag ser fugtigt ud, er der en hedebølge på vej mod landet.

Det betyder ifølge TV 2 Vejret, at vi kan få hele ti sommerdage i træk med op til 33 grader.

Og så kan brandfareindekset hastigt ændre sig, siger sekretariatschefen:

- Det går faktisk rigtig, rigtig stærkt. Et par dage med tørke, varme og måske lidt vind, så har vi en situation, hvor ting rigtig let antænder.

Forebyggelsesekspert: - Det bliver tørt

Han bakkes op af forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard, der opfordrer danskerne til at besøge den nye hjemmeside, hvis trangen til bål, grill eller ukrudtsbrænding melder sig.

- Vi gør det simpelthen for at undgå, at brandene opstår, og for at gøre opmærksom på, at det er tørt derude. Måske ikke lige nu, men det bliver det, siger forebyggelseseksperten.

Hjemmesiden er også en god hjælp til folk i sommerhus, der ikke altid ved, hvilket brandvæsen ferieområdet hører til. På et oversigtskort på siden kan de ferieglade danskere nemlig let afkode tilhørsforholdet, uddyber han.

I bagklogskabens klare lys

Lanceringen af hjemmesiden kommer i kølvandet på den knastørre sommer sidste år, hvor rekordmange naturbrande hærgede i Danmark.

- Bagklogskab er en meget eksakt videnskab. Vi håber, at vi ved at være proaktive i år og tage dialogen med danskerne på forhånd kan sikre, at alle får en lidt mere brandsikker sommer, siger Bjarne Nigaard.

På listen herunder kan du se syv gode råd fra hjemmesiden til at undgå naturbrande.

Gode råd - undgå brand i den tørre natur

  1. Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille

  2. Hold afstand til bevoksning

  3. Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt

  4. Tænd aldrig bål eller grill, hvis det blæser meget eller er meget tørt

  5. Hav altid vand i nærheden, når du tænder bål eller griller

  6. Smid ikke cigaretskodder og lignende i naturen

  7. Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Kilde: brandfare.dk