Samfund

Flere og flere vender hjem fra ferien med væggelus i kufferten

Det betyder ikke noget, om du har været i sydens sol eller på storbyferie i London. Væggelus findes ved alle destinationer, advarer skadedyrsbekæmper.

De næste par uger vil mange rejseglade danskere pakke kufferten ud, når de vender hjem fra ferie. Det betyder samtidig, at nogle inviterer en flok blinde passagerer ind i deres hjem.

Det lille insekt væggelus kan gemme sig i syninger og folder. Men så snart de kommer indenfor i et varmt hjem, indtager de området omkring sengen, hvor de nemt kan komme til at suge blod hos deres sovende vært.

Tegn på væggelus

 • Kløende bid på kroppen. Ofte svulmer de op, og huden rødmer.
 • Væggelusen bider ofte de steder, der stikker uden for dynen; arme, hænder, hals, fødder.
 • Kig efter væggelusens ekskrementer, som ligner små sorte pletter eller klatter.
 • Små dråber blod på lagnet.
 • Der kan være en ubehagelig lugt.
 • Væggelusen er en ca. 6 mm lang, rødbrun tæge, flad og uden vinger.
 • Væggelusen kan overleve i op til et år uden mad.
 • Er der tegn på væggelus, er det vigtigt at reagere hurtigt.

På få år er væggelusene blevet et af de dyr, som skadedyrsbekæmperne i Danmark arbejder hårdest for at få bugt med.​

- Det er et af de skadedyr, vi ser allermest, siger Claus Schultz, som er teknisk chef i skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Rentokil og formand for brancheforeningen for skadedyrsbekæmpere i Danmark.

- Der har været en støt stigning i mere end ti år nu, og vi ser stadigt flere tilfælde, tilføjer han.

Ingen destinationer er væggelus-fri

Der er ingen officiel oversigt over antallet af husstande, der får professionel hjælp mod væggelus, men firmaet Dansk Skimmel & Skadedyrsservice har det seneste år oplevet en stigning i antallet af kunder på 30 procent.

I 2019 har alene det firma behandlet 1000 tilfælde i danske hjem, skriver Randers Amtsavis.

Hvis man har mistanke om, at der er væggelus i ens hjem, bør man kontakte en skadedyrsbekæmper.

Det er danskernes rejselyst, der for alvor har haft indflydelse på væggelusenes indtog.

Før lød det, at det hovedsageligt var eksotiske rejsedestinationer som Asien, Afrika og Sydamerika, der gav risiko for at få væggelus. Sådan er det ifølge Claus Schultz ikke mere.

- Mange af de kendte rejsemål som London og New York ser også ekstremt mange tilfælde. Der er hoteller i USA, som decideret siger, at de ikke kan garantere, at de tilbyder et væggelus-frit rum. Det er helt grotesk, siger han.

Det beskriver han også som en af grundene til, at mange opdager de udbudne gæster alt for sent.

Bid kan ligne myggestik

De seneste år har der været øget fokus på væggelus i Danmark, men nogle kommer alligevel helt intetanende hjem fra ferien. Væggelusene kommer kun frem om natten, så de er sjældent at se, og deres bid kan nemt forveksles med myggestik eller loppebid.

- Efter et par uger kommer der mørke plamager på væggen eller over skabet fra væggelusenes ekskrementer, og det er her, at det går op for familierne, at der er skadedyr, fortæller Claus Schultz.

Væggelusene er omkring 6-7 millimeter lange.

Så snart mistanken om væggelus opstår, er det vigtigt at reagere og søge professionel hjælp, slår han fast.

- Væggelus lægger op til 200 æg på en gang. De lægger dem i sprækker overalt omkring sengen, hvor maden jo er, siger Claus Schultz.

På få måneder kan bestanden være øget markant, og så kan det blive både dyrt og besværligt at få fjernet.

Læs om behandlingen af væggelus i listen nederst i artiklen.

Kan give psykiske konsekvenser

Traditionelt sprøjter skadedyrsbekæmperne med insektgift mod væggelus. Der kan også anvendes varme- og kuldebehandling, som også dræber dyrene. Begge behandlinger er tidskrævende og omfattende og kan i værste fald gå ud over vægge og interiør.

Udover de materielle skader, som behandlingen af væggelus forårsager, så kan det også være hårdt psykisk for dem, som oplever det.

- Det er meget basalt for et menneske, at man kan føle tryghed i sin egen seng. Den tryghed bliver ødelagt, når du oplever, at der sidder små insekter, der bare venter på, at du falder i søvn, så de kan suge dit blod, siger han.

Nogle personer får allergiske reaktioner af biddene, og insektbiddene forstyrrer i det hele taget nattesøvnen.

Sådan bekæmper du væggelus

 1. Tjek din bagage

  Væggelus bringes i mange tilfælde ind i hjemmet, fordi man har overnattet steder, hvor disse dyr findes.

  Derfor er det en god idé, at bagagen gennemgås ved hjemkomsten. Tøj og andre genstande, som kan tåle det, vaskes i vaskemaskine eller fryses et par døgn. Ting, der ikke tåler dette, undersøges nøje, og kufferter, tasker og lignende kan eventuelt sprøjtes med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter.

 2. Luk kufferten

  Den klassiske måde at få kræene med hjem er i kufferter og tasker. Oftest fordi de har været placeret under sengen, hvor væggelusene kravler ned og indlogerer sig. Så vær opmærksom på, hvor kufferter og tasker opbevares, og hold dem så vidt muligt lukket, når du overnatter 'ude'.

  I videoen kan du få flere råd til, hvordan du undgår væggelus, når du overnatter på hotel.

 3. Hold øje

  Vælger man at bekæmpe væggelusene selv, er det vigtigt at finde deres tilholdssteder.

  Væggelus er små. De er cirka ­syv millimeter lange, rødbrune og kan ligne små æblekerner.

  De findes især i nærheden af sengesteder, så selve sengen og madrasserne må undersøges grundigt. Andre typiske gemmesteder er bagsiden af skabe og billeder, sprækker ved paneler og lister, bag løst tapet og ved gennemføringer af rør og ledninger. Tilholdsstederne kan i nogle tilfælde kendes på de sorte ekskrementer, tomme huder og æggeskaller, selvom der ikke i øjeblikket sidder levende væggelus.

  Væggelusene spredes med tøj, bagage og ikke mindst møbler som senge og sofaer. De kan dog også selv vandre fra lejlighed til lejlighed langs for eksempel rør.

 4. Det skal du gøre

  Konstaterer du væggelus, har du - hvis du bor til leje - pligt til straks at melde det til udlejeren, der efter lejeloven skal sørge for udryddelsen. Undlader man dette, og breder dyrene sig i ejendommen, kan man pådrage sig et alvorligt erstatningsansvar.

  Især i lejligheder, men også selv om man bor i eget hus, vil det normalt være en fordel at lade en erfaren skadedyrsbekæmper tage sig af sagen.

  Kendskab til dyrenes vaner og tilholdssteder er en forudsætning for et hurtigt resultat. Ved forkert eller utilstrækkelig behandling risikerer man, at væggelusene jages væk, og dermed er der risiko for, at de spredes til andre lejligheder eller rum.

 5. Her er de midler, du kan bruge

  Til selve bekæmpelsen anvendes et eller flere af de nedenfor nævnte midler, afhængigt af hvad der er mest praktisk. Det anbefales dog at søge professionel hjælp.

  En grundig behandling af væggelusenes tilholdssteder kan udføres med en sprøjtevæske eller et insektpudder beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter. Det er meget vigtigt at behandle alle steder, hvor der sidder væggelus, og også gerne områder, som væggelusene skal passere for at komme frem og tilbage mellem deres gemmesteder og maden (sovende mennesker).

  Du kan også bruge insektlak. Insektlakken påføres med pensel og stivner til en lakagtig belægning, som dyrene blot skal passere et par gange for at få nok. Den er især praktisk til supplerende behandling langs paneler, ved rørgennemføringer og lignende steder. Holdbarheden er normalt flere måneder.

 6. Varme- og kuldebehandling

  Væggelusene er følsomme over for stærk varme og kulde. Alle stadier dræbes ved ophold et par timer ved 50 grader eller -18 grader. Ved varme- og kuldebehandling skal man dog være opmærksom på, at behandlingstiden afhænger af, om dyrene sidder i et isolerende materiale eller ej, så det er som hovedregel bedst at lade ting blive i fryseren et par døgn for at sikre, at alle væggelus er døde.

Kilde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet.