Samfund

Afhoppere demonstrerede, da tusindvis af Jehovas Vidner samledes i Danmark

Demonstranterne krævede, at Jehovas Vidners status som anerkendt trossamfund fjernes.

Op mod 25.000 mennesker var lørdag samlet til et stort internationalt stævne på Brøndby Stadion arrangeret af den religiøse organisation Jehovas Vidner.

På stævnet stod programmet blandt andet på fællessang, dåb og foredrag for de mange gæster, der blandt andet talte omkring 7000 Jehovas Vidner fra udlandet.

Men ikke alle tilstedeværende fulgte samme dagsorden, for på parkeringspladsen uden for stadion havde en lille gruppe forhenværende Jehovas Vidner samlet sig for at protestere mod organisationen.

De krævede blandt andet, at Jehovas Vidner ikke længere skal være et anerkendt trossamfund.

Hvad må Jehovas Vidner ikke?

Jehovas Vidner skal overholde en lange række regler. De må eksempelvis ikke: 

  • Fejre højtider som fødselsdage og jul
  • Have sex før ægteskabet
  • Være utro
  • Dyrke oral- og analsex
  • Tage imod blodtransfusion i forbindelse med behandlinger
  • Få foretaget en abort
  • Ryge tobak
  • Spille hasard
  • Drikke sig fuld

Har ikke set sine forældre i flere år

I februar bragte TV 2 en række historier om Jehovas Vidner, hvor tidligere medlemmer fortalte om overvågning i organisationen og de store personlige konsekvenser, de oplevede ved udstødelse.

Ifølge Jehovas Vidners interne regler, der fastsættes af hovedkontoret i New York, kan et medlem blive udstødt, hvis vedkommende forbryder sig mod de religiøse retningslinjer.

I flere af Jehovas Vidners tekster fremgår det, at familie og venner ikke bør have kontakt til den udstødte, og det er blandt andet dette, demonstranterne protesterede imod ved lørdagens stævne.

De mente, at udstødelsen kan betegnes som psykisk vold, og at der derfor ikke er religionsfrihed i Jehovas Vidner.

Derfor krævede demonstranterne, at organisationen ikke længere skal have status som anerkendt trossamfund – en status, der blandt andet undtager Jehovas Vidner for en række skatter.

En af demonstranterne var norske Jonas Gustavsson fra Norge, der som afhopper selv har mærket konsekvenserne. Han ikke har talt med sine forældre i flere år.

- Jeg har ingen kontakt til dem, men jeg mødte min bror for første gang i 10 år. Han var meget modig, for selv om han er Jehovas Vidne, gav han mig et kram. Det kan han blive straffet for, siger Jonas Gustavsson.

Kræver, at konventioner overholdes

Ifølge Jehovas Vidners regler må medlemmerne heller ikke modtage blod i forbindelse med operationer, og det mente demonstranten Peter Sotelo Heima er et brud på FN’s børnekonvention, fordi børn derved ikke kan få den maksimale hjælp, de har krav på.

Ligeledes mente han, at Jehovas Vidners praksis er i strid med konventionens artikel om barnets ret til identitet

- Vagttårnsselskabet (organisationen bag Jehovas Vidner, red.) er imod homoseksualitet, så hvis barnet er homoseksuelt, skal det faktisk undertrykke den del af sig selv.

Peter Sotelo Heima understreger, at han ikke er imod Jehovas Vidner som religion, men at menneskerettigheder og konventioner skal overholdes.

- Alle har ret til at overvære stævnet

Talsmand for Jehovas Vidner i Danmark, Jess Kjær Nielsen, fortæller, at organisationen har respekt for, at demonstranterne udtrykker deres utilfredshed.

- Vi lever i et frit land, hvor folk kan have deres mening, og vi respekterer, at folk har en divergerende mening i forhold til os. Men vi er glade for, at vi som religiøs minoritet også har en plads i samfundet, siger han.

Ifølge talsmanden handler stævnet blandt om at forklare omverdenen, hvad Jehovas Vidner står for.

- Vi ønsker, at folk skal vide, hvem vi virkelig er, og derfor er et stævne som det her også en mulighed for, at dem, der ikke forstår os eller ikke kender os eller bare er nysgerrige eller ønsker at møde os, er velkomne til at komme herud på stadion. Det er åbent for alle.

Det gælder også demonstranterne, siger Jess Kjær Nielsen.

- Alle har ret til at overvære stævnet. Hvis de ønsker at blive genoptaget og aktive igen, så er de velkomne til det.