Samfund

Nordmænd har fået nok af turister - naturfænomen er blevet 'en cirkusattraktion'

Også danske turistdestinationer oplever at være overturistede.

Den norske naturfredningsforening Naturvernforbundet har fået nok af turister ved det kendte norske udkigspunkt Prædikestolen nær Stavanger.

Bare i juni besøgte 64.354 personer plateauet. Det er en stor stigning i forhold til året før, hvor 45.369 tog samme tur i den måned. Det skriver Dagbladet.no.

Bestyrelsesmedlem i Naturvernforbundet Rune Folkvord er alvorligt bekymret.

- Området er så overrendt af turister, at du mister følelsen af at være i naturen. Der er så mange mennesker nu, at det føles som en cirkusattraktion, siger han og understreger, at smertegrænsen er nået.

Ifølge ham er der så mange mennesker, der ønsker at besøge udkigspunktet, at der skal laves flere og flere indgreb i naturen for at sikre sig, at den ikke bliver raseret.

For eksempel skal anlægget gang på gang udvides, og der skal sættes nye toiletter op. Ting, der ifølge Rune Folkvord går ud over naturen.

Allemandsretten kan ikke ændres

Prædikestolen bliver udgjort af et nærmest fladt og cirka 25 gange 25 meter stort plateau, der ligger på nordsiden af Lysefjorden i Norge. Det ligger 604 meter over havets overflade. Til sammenligning ligger Himmelbjerget i Danmark 147 meter over havets overflade.

Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen Helge Kjellevold fortæller, at alle, som vil, kan få adgang til Prædikestolen - og det kan skabe køer.

- Allemandsretten er, som den er. Vi kan ikke sige, at der er fyldt, siger han til Dagbladet.

Allemandsretten betyder, at alle har ubegrænset ret til at opholde sig i naturen i Norge - også i nationalparkerne.

Udviklingen i besøgstallet er næsten lige så stejl som turen op til det kendte udkigspunkt.

Sidste år besøgte i alt 305.000 mennesker Prædikestolen, men det er ventet, at tallet bliver langt højere i år.

Venedig og Paris kender problemet

Norge er langtfra ene om problemet med for mange turister.

Omkring 24 millioner turister besøger hvert år Venedig, der har et indbyggertal på godt 60.000 i bykernen. Byen indførte i starten af året, at turister, der ikke bor på hotel i byen, skal betale et gebyr for at besøge den. Og sidste år blev der indført bødestraf for at sætte sig eller spise andet end is på gaden.

I Paris har en gruppe beboere bedt byrådet opsætte bomme på deres gade for at holde fotoglade turister ude på bestemte tider af døgnet, og Louvres ansatte strejkede for nylig på grund af den enorme belastning af indgangene til museet.

Den franske hovedstads borgmester er under pres for at løse turistproblemet, og for nylig kom første udspil i kampen mod turisterne: De populære turistbusser skal ud af byen.

Danmarks egen Venedig

Også danske turistdestinationer oplever at føle sig overturistede. En lokal beboerformand i Skagen er træt af turister, der kommer for at feste.

- Vi er ved at drukne i turister. De kommer nogle gange i horder, og det er kun for fornøjelsens skyld. Det er ikke for Skagens skyld. De kommer slæbende med ølkasser og ghettoblastere og den slags. Det fylder meget i landskabet, siger Mogens Bandholm til DR.

Og i den sjællandske by Tisvildeleje er en gruppe lokale trætte af fester, events og musikfestivalen Musik i Lejet. En festival, der for ti år siden, da den startede, havde 700 deltagere. I dag er den vokset til omkring 10.000 besøgende.

Indre By i København har nået grænsen

Formanden for Indre By Lokaludvalget i København, Bent Lohmann, er seneste stemme til at råbe op om den problematiske side af turisme i Danmark.

- I Indre By har vi nået grænsen. Balancen mellem os beboere og turisterne er ved at tippe over. Turismen er ved at overtage dele af byen, skriver han i et debatindlæg hos minby og fortsætter:

- Vi har et hverdagsliv at leve. Både på et statsligt og kommunalt niveau er der behov for at justere på håndtagene, så der kommer et loft over overnatningsmulighederne i Indre By og hindre turistbusser i dele af Indre By.

Bent Lohmanns bønner bliver muligvis hørt nede i EU. Her er man gået i gang med at se på, hvordan man bedst håndterer overturisme i Europas store byer.