Netflix klipper i omdiskuteret selvmordsscene fra serie

En kritiseret scene fra Netflix-serien 'Døde piger lyver ikke' bliver lavet om.

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix laver en kontroversiel scene fra den populære serie '13 Reasons Why' fra 2017 om.

Serien, der har fået den danske titel 'Døde piger lyver ikke', fortæller historien om en teenager, der tager livet af sig selv.

Den er baseret på en bog med samme titel og handler om den unge kvinde Hannah Baker og forløbet op til, at hun begår selvmord.

I sidste del af første sæson er der en scene, som viser hovedpersonen tage livet af sig selv i et badekar.

Netflix ville sørge for, at ingen begår selvmord

Netflix oplyser til Ritzau, at selskabet laver om på scenen fra den to år gamle serie på baggrund af råd fra "lægefaglige eksperter".

- Vi har hørt fra mange unge mennesker, at "13 Reasons Why" fik dem til at tale om svære problemstillinger som depressioner og selvmord og få hjælp - ofte for første gang.

- I forbindelse med at vi lancerer sæson tre senere denne sommer, har vi været meget opmærksomme på den igangværende debat, lyder det fra Netflix i en udtalelse.

Beslutningen om at lave scenen om er taget i samarbejde med seriens skaber Brian Yorkey og producenterne bag.

Ville sørge for at ingen efterligne scene

Ifølge filmagasinet Variety vil scenen med teenageren Hannah Baker i badekarret slet ikke være med i den redigerede version af serien. I stedet vil seerne opleve at se hovedpersonen stirre ind i et spejl, hvorefter billedet skifter over til at vise hendes forældres reaktion.

Ifølge filmmagasinet skriver Netflix i en udtalelse desuden, at årsagen til i første omgang at vise den detaljerede selvmordsscene var at fortælle "sandheden om rædslen bag en sådan handling og sørge for, at ingen nogensinde ville ønske at efterligne den".

Men streamingtjenesten er altså kommet på nye tanker:

- Ingen scene er vigtigere end seriens liv og dens budskab om, at vi skal passe bedre på hinanden. Vi mener, at denne ændring vil hjælpe serien til at gøre mest godt for flest mulige mennesker, mens risikoen for særligt sårbare unge mindskes, skriver Netflix.

En tredje sæson er på vej

Serien har fået kritik fra blandt andre det amerikanske Parents Television Council (Forældrenes tv-råd, red.), der mener, at den glorificerer selvmord.

Forældrerådet har opfordret til, at serien bliver fjernet helt, men byder nu Netflix' tiltag velkommen.

I første sæson afleverer hovedpersonen en række kassettebånd til en ven. Båndene er samlet med til at beskrive, hvorfor hun tager sit eget liv.

Den anden sæson af serien blev udgivet i maj, og Netflix har bestilt en tredje sæson.