Hver fjerde af os kender én - her er de seks forskellige typer af spritbilister
Det er oftest en i lokalområdet eller en fra familien, som vi oplever kører spritkørsel.
Kender du en, der kører bil med en eller flere genstande for meget i blodet?
Hvis du gør, er du langt fra alene.
24 procent af os har kendskab til en person, som vi tror eller ved jævnligt kører spritkørsel. Det viser en undersøgelsen udført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1202 danskere.
Sidste år kostede spritulykker på vejene 32 personer livet og skadede 364 mennesker, viser tal fra Vejdirektoratet.
Vi er berøringsangst
Det kan være svært som pårørende at sige fra, hvis man kender nogen, der kører bil i påvirket tilstand.
Hos Alkolinjen oplever man, at mange søger hjælp til at få en person i behandling, fordi folk frygter, at der kan ske en alvorlig trafikulykke, hvis der ikke bliver grebet ind.
- Generelt er vi berøringsangst overfor at gribe ind, hvis vi oplever, at nogle tæt på os drikker for meget. Men der er en enighed om, at spritkørsel er helt uacceptabelt. Derfor oplever vi også, at pårørende ringer ind og egentlig har været bekymrede for en af deres nærmestes alkoholvaner i noget tid, men at de først for alvor griber ind, når han eller hun sætter sig bag rattet i påvirket tilstand, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen i en pressemeddelelse.
De seks typer spritbilister
Når man ser på, hvem der bliver dømt for spritkørsel, så er der tale om flere forskellige typer. Rådet for Sikker Trafik og Regionernes Alkohol- Narko- og Trafikkurser har beskrevet de typiske spritbilister således:
Det hjælper at gribe ind
Men selvom det kan være svært at sige fra overfor en ven eller bekendt, så giver det i den grad pote, siger den administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik. Dem, der har et alkoholmisbrug, har nemlig brug for hjælp til at komme ud af deres misbrug, mener Mogens Kjærgaard Møller:
- Nogle politikredse og kommuner har gode erfaringer med at opsøge folk, som man mistænker for at køre spritkørsel, for at få dem i behandling og dermed sikre, at de ikke bliver ved med at køre påvirkede. Det viser, at det nytter at blande sig og gribe ind, og det er noget, som vi alle kan lade os inspirere af.
Det er oftest en i lokalområdet (otte procent) eller et familiemedlem (syv procent), som danskerne oplever kører spritkørsel. Det viser undersøgelsen.
Står du overfor en person, der er påvirket og er på vej ud til sin bil, opfordrer Rådet for Sikker Trafik dig til at gøre følgende:
- Begynd med stille og roligt at sige, at du er bekymret for, at han eller hun vil køre.
- Fortæl, at du oplever, at han eller hun har drukket for meget til at køre.
- Tilbyd et alternativ - for eksempel at du selv kører ham/hende hjem, eller at du ringer efter en taxa.
- Hvis han eller hun insisterer på at køre, kan det være nødvendigt at tage nøglerne eller fortælle, at du bliver nødt til at ringe til politiet, hvis han eller hun kører.
Alkohol & Samfund opfordrer til at søge rådgivning, hvis man kender nogen, der kører spritkørsel. De oplyser derudover, at alle har ret til gratis alkoholbehandling i deres kommune.