Samfund

Flere og flere kommuner tilbyder par gratis terapi

Næsten fire ud af ti kommuner tilbyder terapi til kriseramte par.

Når bleer, karrieredrømme og fritidsinteresser kæmper med parforholdet om opmærksomheden, ender mange par i uoverskuelige kriser.

Men skilsmisser gør ikke kun ondt på forældre og børn, de kan også føre til psykisk mistrivsel og dræne kommunekassen.

Derfor tilbyder tæt på fire ud af ti kommuner parterapi til borgerne.

Det viser en rundspørge, Politiken har foretaget blandt landets 98 kommuner, hvor 67 svarede.

- Kan vi holde sammen på familierne og undgå skilsmisser, sparer vi penge på lang sigt. Det er tankegangen, ligesom vi gerne vil være en familievenlig kommune. Det er både vældig godt for det enkelte par, men også for kommunen, for det er altid bedre at forebygge end behandle, siger Jette Haislund, der er leder af Sundhedsplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune, til Politiken mandag.

- Vi ved alle, at tre børnefødsler kan gøre meget – ikke kun godt – ved et forhold. Kan vi i kommunen være med til at bringe et par sammen igen og booste noget, der trænger til lidt kærlighed, er det godt givet ud, siger Jette Haislund til Politiken.

Ikke altid bedst at blive sammen

Kommunens penge kunne bruges bedre end på at tilbyde parterapi til borgerne. Det siger formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, til TV 2.

Kommunens penge kunne bruges bedre end på at tilbyde parterapi til borgerne. Det siger formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen til TV 2.

- Det er paradoksalt at se, at der tilbydes psykologhjælp til parforhold, samtidig med at mennesker med syge tilstande står på ventelister, der er historisk lange, siger hun.

Og selvom investeringen i parterapi ligger i et kommunalt regi - og det derimod er regionen, der varetager ventelisterne for angst og depression, mener Eva Secher Mathiasen, at der er grund til, at kommunerne tænker sig om en ekstra gang i forhold til at hjælpe kriseramte par.

- Det er ikke nogen naturlov, at det er bedst for et parforhold at blive intakt. Det kan være bedst for både barnet og forælderen, at parforholdet opløses, og man begynder at være forældre hver for sig, siger hun.

Formanden for Dansk Psykolog Forening medgiver, at det kan være fornuftigt at investere i parforhold via terapi. Men samtidig peger hun på, at angst og depression i mange tilfælde ikke kun går ud over parforhold, men også muligheden for at være en god forælder, være i uddannelse og på arbejdsmarkedet.

- Det at være i et vingeskudt parforhold er ikke nogen lidelse, siger hun.

21 ud af 25 tilbyder gratis samtaler

Alle i Ringkøbing-Skjern Kommune med børn indtil 18 år kan få fem samtaler med en parterapeut eller psykolog, som kommunen har indgået samarbejde med.

21 ud af 25 kommuner med parterapi i Politikens rundspørge tilbyder samtaler gratis.

Tre ud af fire kommuner med parterapi kræver, at der er børn i det kriseramte par, før kommunekassen åbnes.