Samfund

Dansk amatør bag fund af uforklarlig stjerne

Rumteleskopet Kepler. Handout / Scanpix Denmark

Danske Martti Holst Kristiansen står i spidsen for gruppen af de frivillige astronomer, der opdagede den usædvanlige stjerne.

En gruppe amatørastronomer med danske Martti Holst Kristiansen i spidsen har opdaget en fjern stjerne, hvis lys tilsyneladende falmer og lyser op igen i en tilfældig rytme.

Det er meget usædvanligt for en stjerne, og det kan ikke umiddelbart forklares ved hjælp af videnskab.

Det skriver DR.

28 dyk i lysstyrke

Stjernen, som har fået navnet HD 139139, blev observeret i 87 dage. Her så forskerne 28 dyk i stjernens lysstyrke med cirka den samme styrke, men med forskellig varighed og intervaller mellem hvert dyk.

Martti Holst Kristiansen, der er studerende på DTU og underviser på Brorfelde Observatoriet, koordinerer en samling frivillige astronomer, der gennemser data fra Rumteleskopet Kepler, der ikke længere er i brug.

Han siger til DR, at "tingene ikke passer sammen" i forbindelse med de observationer, man har gjort.

- Umiddelbart ligner det planeter, der blokerer for lyset. Men i så fald skulle der minimum være 14 af dem, som alle har nogenlunde ens størrelse, og størstedelen skal befinde sig relativt tæt på stjernen.

Det kan gruppen ikke få til at passe med de tilgængelige modeller, der er for stabile solsystemer, siger han til DR.

Har aldrig set noget lignende

Mediet Scientific American har beskrevet opdagelsen i en artikel. De har talt med Andrew Vanderburg, der er astronom på University of Texas i Austin.

Han fortæller, at han aldrig har set noget lignende i dataen fra Kepler. Data, der vel at mærke dækker over 500.000 stjerner.

Christoffer Karloff, der er lektor ved Aarhus Universitet på Institut for Fysik og Astronomi og Institut for Geoscience, fortæller til DR, at skyggerne, der dukker op ved stjernen, ikke giver nogen mening.

- De solsystemer, vi kender, er regelmæssige. Det her skiller sig ud ved at være uregelmæssigt. Og vi kan ikke med sikkerhed se en eneste planet i systemet, så vi har ikke noget at bygge en forklaringsmodel op omkring, siger han.