Tusindvis af børn og unge får sovemedicin: - Det er helt uhørt
Sundhedsministeren har bedt Sundhedsstyrelsen at beskrive initiativer, der kan mindske forbruget.
Flere børn og unge i alderen 0-24 år bruger sovemedicin med stoffet melatonin.
I første halvår af 2017 brugte 10.830 i aldersgruppen sovemidlet. I første halvår af 2018 var det tal steget til 12.070. Det er en stigning på 12 procent.
Det viser en rapport fra Sundhedsdatastyrelsen, som mediet Solidaritet.dk har beskrevet.
Flere undersøgelser har vist, at sovemiddel med melatonin ikke har nævneværdig effekt på børns søvn, samt at der desuden er usikkerhed om, hvorvidt medicinen kan give alvorlige bivirkninger.
Skulle undersøges over to år
I 2016 kunne en lignende rapport vise, at 8400 børn og unge brugte sovemedicin. En stigning på 81 procent på fem år.
Dengang sagde daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) under et samråd, at forbruget skulle monitoreres tæt hvert halve år. Hvis der inden for to år ikke kunne ses et klart og betydeligt fald i forbruget, ville hun iværksætte relevante initiativer for at komme problemet til livs.
Nu viser den fjerde og sidste monitorering så det modsatte.
EL kræver øjeblikkelig handling
Derfor vil den nytiltrådte sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), gøre noget ved problemet:
- Det er en situation, som jeg tager meget alvorligt. Børn og unges sundhed og trivsel berører selve kernen i vores velfærdssamfund. Jeg har derfor bedt Sundhedsstyrelsen om sammen med de øvrige relevante styrelser at beskrive mulige initiativer til at nedbringe forbruget. Jeg vil orientere udvalget igen, når jeg har haft lejlighed til at forholde mig til disse forslag, lyder det fra ministeren i et notat til Sunheds- og Ældreudvalget 5. juli.
Men problemet bør håndteres øjeblikkeligt, lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.
Han mener, det er positivt, at Sundhedsministeren tager problemet alvorligt, men finder det helt afgørende, at initiativer, der kan nedbringe brugen af melatonin, bliver styrket med det samme:
- Det er jo stærkt bekymrende, når vi ser en stigning i brugen af sovemedicin til helt små børn ned til femårsalderen. Medicin kan jo være nødvendigt, men det skal være absolut sidste udvej, og vi ved jo, at der er andre muligheder end medicinsk behandling. Der bør vi gøre en øget indsats for, at det bliver førstevalget, siger Peder Hvelplund til TV 2.
Han mener eksempelvis, at man i højere grad i stedet bruger kugledyner. En dyne udstyret med tyngende kugler, som giver ro ved at holde centralnervesystemet stimuleret og hjernen afslappet:
- Det er helt uhørt, at der stadig er forældre, der får den besked af kommunen, at de skal prøve melatonin, før de kan få bevilget en kugledyne. Der er brug for øget støtte og rådgivning til forældre til børn med søvnproblemer.
Derfor har Peder Hvelplund bedt sundhedsministeren om en klar tidsplan for, hvornår det kan forventes, at der kommer nye initiativer fra Sundhedsstyrelsen.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, men han ønsker ikke at stille op til interview. Det er en sag, som sundhedsministeren må kommentere, når han vender tilbage fra ferie, lyder det fra ordføreren.