Samfund

Her er Hovedstadens Beredskabs nye våben - den selvkørende robotkanon 'Luffe'

En tanklignende brandrobot blev søndag for første gang brugt herhjemme under en storbrand i Greve. Torsdag hjalp den til i Hvidovre.

En selvkørende kanon med jetmotor på larvefødder.

Sådan beskrives Hovedstadens Beredskabs nyeste brandslukningsvåben med navnet LUF60 - eller 'Luffe', som den kaldes af brandfolkene - nok bedst.

Den kan lægge en vandtåge ud, puste luft og sprøjte med skum, og så kan den komme helt tæt på de brande, som er for farlige for brandfolk, fortæller beredskabsinspektør Simon Kjærgaard til TV 2.

- Det er jo et selvkørende bæltekøretøj, som vi kan styre med et joystik, og det bedste af det hele er, at vi kan køre den ind ved de større komplicerede brande, i stedet for at jeg skal sende folk ind, siger han.

Slukkede storbrand i en børnehave

Selvom 'Luffe' kun har været rullende i kort tid, har den allerede vist sit værd.

Hovedstadens Beredskabs nye våben i aktion. Video: Lars Keinicke Tofte

Søndag blev den for første gang sat ind under en storbrand i et industrikvarter i Greve, og onsdag hjalp den beredskabets omkring 30 brandfolk med at slukke en storbrand i en børnehave i Hvidovre.

Simon Kjærgaard var indsatsleder på branden i Hvidovre, og her gjorde det nye 'våben' en stor forskel, lyder det:

- I går (onsdag red.) var det sådan, at der var en krybekælder i bygningen, og rent sikkerhedsmæssigt betød det, at jeg ikke kunne sende folk derind, fordi der var fare for, at de faldt igennem etagerne. Men her kunne vi bruge LUF 60'eren.

I praksis fungerer det tanklignende køretøj ved, at den kører frem på larvefødderne og sprøjter vand, skum eller luft op mod 300 meter væk.

Og med en stor tåge af vand kan beredskabet hurtigere tage kraften ud af branden. Den kan 'skyde' med op mod 2400 liter vand i minuttet - og kan altså gøre det ud for rigtig mange brandfolk.

God i tuneller

Robotten koster i omegnen af en million kroner og er bygget i Tyskland.

Hovedstaden har haft den i et par måneder, men det kræver en særlig uddannelse at bruge LUF60, og derfor var det et rent held, at der ved de seneste to brande var mandskab, der kunne håndtere den.

Ifølge Simon Kjærgaard vil den være "særdeles effektiv", hvis der eksempelvis opstår brand i parkeringshuse under jorden, i større industribygninger, i brandbare væsker eller i tunneller.

Den er nemlig også i stand til at ventilere røgen ud af tunnellerne, siger operationschefen:

- I det hele taget vil vi sende den ind, hvis branden udgør en særlig risiko for mandskabet, siger han.

Drone og 'Luffe' arbejder sammen

Ved branden onsdag blev LUF60-operatøren koblet sammen med beredskabets drone-operatør.

På dronen sidder nemlig et varmesøgende kamera, som kan vise, hvor det brænder mest - og dermed hvor LUF60 skal rette sit skyts.

Nedenfor ses dronebilleder fra branden i går. Fordi branden brød ud, da det var mørkt, var branden svær at se med det blotte øje:

Men det varmesøgende kamera gjorde en stor forskel, siger beredskabsinspektøren:

Udover at kunne sprøjte med både vind, vand og skum - og bevæge sig rundt på larvefødder - har 'Luffe' en ekstra lille feature.

- Den er faktisk også udstyret med to små gafler foran, som kan løfte op til 400 kilo. Så det er både en tank og en minigaffeltruck, siger Simon Kjærgaard.

Resten af personalet hos Hovedstadens Beredskab er i fuld gang med at blive uddannet i 'Luffe', og den forventes at være i fuld funktion inden for kort tid.