Han arbejder fra otte til midnat - men danskerne synes ikke, han har et 'rigtigt arbejde'

Selvom flere og flere danskere lever af at være bloggere og youtubere, så mener kun hver fjerde dansker, at det er et 'rigtigt arbejde'.

- Jeg arbejder jo ofte fra klokken otte til midnat, siger Morten Münster.

- Så hvis folk tror, at man bare hygger lidt rundt og modtager en masse gaver, så er det helt forkert, fortsætter han.

Morten Münster er en af Danmarks største youtubere. Og spørger man ham, er svaret klart: At være youtuber er i den grad et arbejde. Og et hårdt et af slagsen endda.

Men det er ikke en holdning, han deler med en stor del af danskerne. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2. Her svarer 48 procent , at de er delvist uenige eller helt uenige i, at 'youtuber' kan karakteriseres som 'et rigtigt arbejde'. Det samme svarer 46 procent om det at være 'blogger'.

Kun næsten hver fjerde anerkender titlerne som 'rigtigt arbejde'.

Flere hundrede børn, unge og voksne lever ellers af at være bloggere og youtubere.

Den 21-årige youtuber Morten Münster er lige nu aktuel i programmet 'Se mig', som har premiere mandag aften 12. august på TV 2.

Han har produceret videoer, siden han var 11 år gammel. Dengang var det kun hans familie, der så med. I dag har han over 340.000 følgere på youtube.

- Selvfølgelig er youtuber et rigtigt arbejde. Det er et enormt presset job, og man skal virkelig prøve det, før man forstår det, siger han.

Blogger

Når man er blogger, dækker begrebet over en lang række forskelligartede arbejdsopgaver. En blogger har en platform online, hvorpå vedkommende selv producerer indhold. Hvis en blogger har boligindretning som hovedfokus, vil vedkommende kunne lave guides til, hvordan man selv producerer en flot hylde, eller lægge en inspirationsplanche ud med billeder fra andres boliger. Er man derimod en blogger, der har fokus på det personlige, kan vedkommende skrive om sin dagligdag, som læserne kan spejle sig i.

Erhverv i fremgang

Selvom der ikke er nogle officielle opgørelser, lyder meldingen fra bloggerfirmaet Bloggers Delight, at det at være blogger og youtuber har været i fremgang i flere år - både som hobby og erhverv.

Flere end nogensinde før ser videoer på nettet, og hos Bloggers Delight har man i flere år oplevet en kontinuerlig stigning i antallet af læsere. 80.000 har blog via platformen - heraf tjener 350 penge via deres blog.

Både bloggere og youtubere arbejder digitalt - og sammenlignes ofte. Men der er dog forskel. En youtuber filmer, redigerer og uploader videoer - ofte af sig selv - til verdens største videotjeneste, Youtube, mens en blogger skriver - ofte personlige - indhold på en blog.

Youtuber

Indholdet hos en youtuber er videoer. Her er der mange, som producerer de såkaldte sketches, hvor man opfinder en historie og klæder sig ud, mens man opfører sine påfund. Andre laver videoer, hvor de filmer sig selv spille computerspil, viser nyeste indkøb frem eller laver guides til at lægge make-up.

Fælles er dog, at udøverne i begge brancher oftest starter på hobbybasis, og så lader hobbyen udvikle sig til et fuldtidsjob, hvis interessen er stor nok. Indtægterne stammer fra annoncer, sponsoreret indhold, samarbejder med firmaer eller betaling for antallet af visninger fra youtube eller bloggernetværk.

Afstemning

Mener du, at youtuber er et 'rigtigt arbejde'?

Morten Münster fortæller, at youtube for ham startede som en hobby, og at han derfor stadig elsker sit job. Men det er samtidig et job med et stort pres.

- Man ved aldrig, hvad den næste video skal være. Man ved bare, at man skal finde på noget, og det skal helst gå viralt. Ellers tjener man ingen penge, siger han.

En normal arbejdsdag er altid forskellig for Morten Münster. Den indeholder ofte videoredigering af egne videoer, videomanuskript-skrivning og videooptagelse til fremtidige videoer og møder med samarbejdspartnere. På mange måder ikke så forskelligt fra andre iværksættere eller tv-producenters dage, mener han selv.

Ikke et rigtigt arbejde

Blogger Mette Marie Lei Lange, der er en af Danmarks største bloggere, forstår dog godt danskernes skepsis over for branchen.

- Hvis man mener, at blogging er et rigtigt job, er det fordi, man aldrig har haft et, siger hun med et smil.

For hende startede blogging også som en hobby. Og hun havde aldrig turde drømme om, at man kunne tjene gode penge på sin hobby.

Men modsat Morten Münster har hun prøvet at være almindelig lønmodtager. Hun har tidligere været digital redaktør på modemagasinet Elle, og for Mette Marie Lei Lange er forskellen tydelig på et rigtigt arbejde og et arbejde som blogger eller youtuber.

- Et 'rigtigt arbejde' er i min optik et, der kræver, at man er på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt hver eneste dag. For en fast månedsløn står man til rådighed for en virksomhed. Ingen arbejdsgruppe har så stor personlig frihed som bloggere og nok også youtubere, siger hun.

Hun understreger dog, at hvis det at have et rigtigt arbejde blot handler om at tjene til sine udgifter, så er blogging "det mest 'rigtige job', jeg nogensinde har haft", som hun formulerer det.

Afstemning

Mener du, at blogging er et 'rigtigt arbejde'?

Hun peger også på, at hun arbejder halvt så meget nu, som hun gjorde, da hun havde et job hos Elle. Og hendes arbejdsopgaver er langt sjovere.

- Jeg var i Sverige med min familie i weekenden, og det var en af vores bedste ferier nogensinde. Den var jo så sponsoreret. Derudover fik jeg løn for at være afsted og instagramme om vores oplevelser undervejs. Det er i hvert fald ikke noget almindeligt arbejde, fortæller hun.

Bagefter skrev hun et blogindlæg om turen.

- Det tog tre kvarter, siger hun og understreger, at hun godt er klar over, hvor priviligeret hun er i sit arbejdsliv.

Ligesom at være forfatter

Antallet af youtubere og bloggere i Danmark

Der ikke findes nogle officielle tal på antallet af professionelle danske influncere. Henrik Akselbo, fra Bloggers Delight anslår dog, at der findes mellem 100 og 200 bloggere, youtubere og instagrammere i Danmark, som kan leve af det.

Det er særligt de ældre danskere, som ikke mener, at blogger og youtuber er et rigtig arbejde.

Kun tre procent over 70 år mener, at youtuber kan karakteriseres som et 'rigtigt arbejde'. Det tilsvarende tal for de 18-29-årige ligger på 52 procent.

Ifølge Henrik Akselbo, der er direktør hos blogfirmaet Bloggers Delight, skal danskernes holdning forklares med, at erhvervet er så nyt. Han mener, at mange danskere måske ikke helt forstår, hvad det vil sige at være blogger eller influencer.

- De fleste ved jo godt, hvad en forfatter, der skriver en selvbiografi er. Det, en blogger laver, kan godt sammenlignes, siger Henrik Akselbo og fortsætter:

- En blogger er jo ikke sådan en, der bare render rundt og tager billeder af sig selv i bikini dagen lang. Men hvis man aldrig har været inde og læse en blog, men kun har hørt begrebet 'blogger' brugt i skandale-historier hos 'Se og Hør', så tror man måske, det er sådan, den typiske blogger arbejder.

Morten Münster er enig i, at mange danskere ikke ved, hvor travlt man har som youtuber, og at mange ikke kender en youtubers arbejdsopgaver og arbejdsbyrde.

Han mener, at hvis flere forstår, at youtubere arbejder ligeså hårdt, som andre med mere kendte jobtitler, så vil det med tiden også blive et mere anerkendt arbejde.

Fremadrettet vil Morten Münster fortsætte med at producere indhold til Youtube, selvom det er et hårdt job.

- Det er både min hobby og mit job, og jeg elsker det, jeg laver, siger han.

Du kan møde Morten Münster og resten af hans familie i programmet 'Se mig' mandag på TV 2 og på TV 2 PLAY.