Samfund

Mobiltelefonen dræber parforhold - men der er en løsning, mener parterapeuter

Ni ud af ti par, der går i terapi, nævner mobiltelefonen som et problem, siger parterapeut. I videnskaben kalder man fænomenet "phubbing".

Når par sætter sig i sofaen hos terapeuter og sexologer for at fortælle om knasterne i forholdet, bliver mobiltelefonen stort set altid nævnt som en "dræber".

Det lille aggregat slår simpelthen nærværet og fornemmelsen af at blive set ihjel.

Det skriver Politiken.

Avisen har talt med fem terapeuter og sexologer, der alle bekræfter tendensen.

- Ni ud af ti par, jeg har inde, nævner mobiltelefonen som en dræber, siger parterapeut Lise Kramer Schmidt til TV 2, og uddyber:

- Når man tager den anden - altså telefonen - med ind i sengen om aftenen for eksempel, bliver det tydeligt, at man er fravalgt. Man får følelsen af at blive afvist og ladt alene, og at man er uvigtig for den anden. Det føles som mentalt utroskab.

Risikerer ensomhed

Men det er ikke kun i soveværelset, mobiltelefonen er et problem. Det er også i hverdagen, lyder det fra terapeuterne.

Problemet i sin nøddeskal er, at intimitet og nærvær med en partner er meget mere krævende end at være online på telefonen.

Men når vi fjerner os fra hinanden på den måde, risikerer vi at blive ensomme, siger Lise Kramer Schmidt.

Rikke Juul, som er psykolog og ekspert i sexologi, bakker op:

- Jeg vil sige, at stort set alle par i parterapi tager problemet op på et eller andet tidspunkt i forløbet. Og det er egentlig ligegyldigt, om de oprindeligt kom med seksuelle problemer eller havde det svært med kommunikationen, siger hun til Politiken.

Mobilen fungerer som en bytur

Fænomenet med at ignorere hinanden til fordel for telefonen kaldes i videnskaben for "phubbing".

Det er en sammensætning af de engelske ord 'phone' og 'snubbing'. På dansk kan det oversættes til 'telefon' og 'at ignorere' eller give nogen den kolde skulder.

Ordet beskriver den ødelæggende effekt, det har på parforholdet, når den ene afviser eller ignorerer den anden til fordel for mobiltelefonen.

Ifølge parterapeut Lise Kramer Schmidt er der mange forskellige årsager til, at mobiltelefonen bliver mere interessant end partneren - for eksempel pres og travlhed. Men også ensformighed.

- Nogle gange er det, fordi man keder hinanden og ikke får talt om, hvad der skal til, for at samtalen bliver interessant igen, siger hun.

Lise Kramer Schmidt sammenligner afhængigheden af mobiltelefonen med afhængighed af alkohol, fordi den kan "stimulere os væk på samme måde som en god aften i byen med alkohol kan".

Køb et vækkeur med batteri

Men der er en vej ud. En af løsningerne er at købe et helt almindeligt vækkeur, siger parterapeuten.

Og gerne et på batteri, som ikke har nogen som helst andre funktioner end at ringe.

- Og så at man dag til dag sørger for at have et sted, hvor man lægger telefonen, så den ikke hele tiden er en forlængelse af ens arm, siger Lise Kramer Schmidt og fortsætter:

- Kig lidt på partneren i stedet. Søg lidt øjenkontakt. Rør ved hinanden. Glem, hvor du har lagt telefonen.

Afstemning

Er mobiltelefonen en 'dræber' i dit forhold?