Samfund

Mette Frederiksen skal charme sig ind hos Merkel, men helbredet stjæler fokus

Det er efterhånden blevet en tradition, at danske statsministre tager til Tyskland på første udlandsbesøg.

To uger efter Mette Frederiksen (S) har overtaget Statsministeriet, tager hun på sit første officielle besøg i udlandet.

Det sker torsdag, hvor hun skal mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin.

Og det er ved at blive en tradition, at nye danske statsministre tager sydpå over grænsen som det første, fortæller Lykke Friis, der er Berlingskes korrespondent i Tyskland. Både fordi Tyskland er Danmarks største samhandelspartner, og fordi Tyskland ”fortsat er en afgørende spiller i EU-regi”, siger Lykke Friis.

Hun peger på, at det er vigtigt for en dansk statsminister at være på samme side som Tyskland, hvis man skal have noget igennem i EU.

Derfor var det også det første land, som forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte, da han dannede en ny regering i 2015.

- Man kan i hvert fald ikke få noget igennem, hvis man har Tyskland imod sig, siger Lykke Friis.

Skal opbygge relation

Mette Frederiksen og Angela Merkel skal drøfte Europa-politik og forholdet mellem Danmark og Tyskland, når de mødes torsdag.

Det gælder blandt andet emner som EU's klimaambitioner, budgetramme og bekæmpelse af social dumping.

Ifølge Lykke Friis handler mødet lige så meget om, at de to statsledere skal hilse på hinanden og forsøge at opbygge en god relation.

- Det er noget, der ofte undervurderes. For hvis man har en dårlig kemi, kan det, selv om man knokler, være svært at komme igennem med ting, siger hun.

Spekulationer om helbred

Når Mette Frederiksen torsdag besøger Angela Merkel, er det ovenpå tre uger, hvor tyske og internationale medier har spekuleret i kanslerens helbred.

Tre gange er hun blevet set ryste, og senest onsdag under afspilningen af nationalmelodier, da Finlands statsminister var på besøg i Berlin. Og det overskygger ifølge Lykke Friis besøget fra Mette Frederiksen.

- Normalt vil et ’hilse på-besøg’ fra en dansk statsminister ikke fylde så meget og være en af hovednyhederne i tysk presse. Det er det altså her til morgen, og det hænger sammen med Angela Merkels helbredstilstand, siger Lykke Friis.

Første gang, Angela Merkel blev set ryste synligt, var 19. juni, hvor hun tog imod Ukraines præsident i 28 graders varme under en ceremoni i Berlin. Efterfølgende forklarede hun, at hun ikke havde drukket nok vand, men hun afviste, at man skulle være bekymret for hendes helbred.

- Nej, jeg har det fint. Siden da har jeg drukket mindst tre glas vand, som jeg tilsyneladende havde behov for, og nu har jeg det helt godt, svarede hun 19. juni.

En talsmand har også forsikret over for Reuters, at Merkel har det fint.