Samfund

Se Flyvevåbnets sværvægter lande på stranden på Rømø

Belgiske og hollandske Hercules-fly øver også ørkenlandinger på Rømø i dag.

Sandet stod op i store skyer på stranden i Lakolk på Rømø, da det første Lockheed C-130 Hercules-fly landede lidt før klokken 11 onsdag.

Rundt omkring i klitterne havde nysgerrige gæster taget opstilling for at komme helt tæt på det danske luftvåbens største og tungeste fly, som er lidt af et særsyn på de kanter.

Mellem klokken 10 og 16 gennemfører Flyvevåbnet således en øvelse på Rømø, som i dagens anledning skal gøre det ud for at være et katastrofeområde.

Øvelsen er sat i værk for at simulere de forhold, besætningen skal kunne håndtere, når den foretager landinger i eksempelvis ørkenlandskaber med det op til 70 tons tunge Hercules-transportfly, som vi har fire af.

Danske, belgiske og hollandske Lockheed Nu lander de første C-130 Hercules-fly på stranden i Rømø.

Det forklarer Jakob Larsen, som er kaptajn i flyvevåbnet og tovholder på øvelsen:

– Vi bruger dem oftest, når vi understøtter operationer rundt om i verden. Indtil videre har det ikke været aktuelt at understøtte i forbindelse med en naturkatastrofe, men med den udvikling, verden kan tage, så er det noget, vores koalition og samarbejdspartnere efterspørger, siger han.

Tidsplan: Hercules-fly på Rømø

Nedenfor er den forventede tidsplan for øvelsen:

Klokken 10.00 - 12.00: De belgiske Hercules-fly er på vingerne

Klokken 12.30 - 13.30: De danske fly er på vingerne

Klokken 14.00 - 16.00: De hollandske fly er på vingerne

"Det kunne se sejt ud"

Egentlig var øvelsen berammet til april i år, men den blev aflyst på grund af vejret.

I dag arter vejret sig dog, og derfor vil det være muligt at se talrige fly. Udover de danske deltager også belgiske og hollandske Hercules-fly i øvelsen.

Mange mennesker var mødt op for at se de store fly lande.

Allerede i timerne op til den første landing stod forventningsfulde danskere klar på stranden.

Blandt andre familien Munch-Andersen, som er på sommerferie på Rømø, og som glædede sig til at føje en ekstra oplevelse til dagbogen, da TV 2 mødte dem, kort inden flyene dukkede op på himlen:

Familien Munch-Andersen er på ferie i Rømø, og fik onsdag en helt uventet oplevelse med i kufferten. Video: Sabine Jersing Bøgeholdt

- Vi var hernede i går, og så så vi militærvagterne herude og spurgte, hvad de lavede. De sagde, at der kom et stort militærfly, som skulle lande, og det bliver fedt at se det, sagde Suzan Munch-Andersen på stranden.

Hendes søn, Oliver Munch-Andersen, på syv år, var endnu mere spændt. Han drømmer om at blive pilot i Flyvevåbnet, fortalte han:

- Jeg vil gerne se det store Hercules-fly lande.

Syvårige Oliver Munch-Andersen drømmer om selv at blive pilot og flyve en A380'er, fortæller han.

Hvorfor det?

- Fordi det kunne se sejt ud.

Kan du godt lide fly?

Ja. Og når jeg bliver stor, vil jeg gerne flyve A380'eren.

Hvorfor det?

- Fordi jeg synes, den er stor, siger han smilende.

Oliver og Suzan Munch-Andersen får ekstra underholdning på ferien på Rømø.

Hold på kasket og briller

Visit Rømø skriver på Facebook, at det er vigtigt, at flyglade tilskuere retter sig efter anvisninger fra ansatte fra Forsvaret, og at man skal være opmærksom på eventuelle afspærringer.

Og så skal personer i nærheden af start- og landingsområdet huske, at paraplyer, kasketter, parasoller, tørklæder og lignende kan blive sendt på flyvetur af det store flys propeller, ligesom der kan komme sandfygninger.

Også mindre militærfly landede på stranden i Rømø.