Beboere havde et problem med for høj fart gennem byen - så kom de på denne løsning

16x9
Cyklerne skal få folk til at sætte farten ned gennem Vennenæs. Foto: Kenneth Klug.

Beboerne har forsøgt at råbe kommunen op i mange år, men indtil videre uden held.

Den lille by Vemmenæs på Tåsinge har hverken bump eller advarselsskilte, der skal få bilerne til at sænke farten - i stedet har de trehjulede cykler.

Gennem byen er der sat omkring 20 cykler op på græsset i vejkanten, skriver Fyens Amts Avis. De skal hjælpe på det store problem, som Vemmenæs har med biler, der kører for stærkt, fortæller beboeren Mads la Cour.

- Vi oplever dagligt at føle os truet på livet, når vi går tur med vores børn eller dyr. Bilisterne får ikke taget farten af, så de kommer med 80-90 kilometer i timen, og vores huse ligger helt ud til vejen, siger han til TV 2.

Cykler gør biler opmærksomme

Mads la Cour har boet i byen i seks år, og trafikken er kun blevet værre i den tid, lyder det.

Selvom der ikke er lavet målinger på det, føler han, at de trehjuledes tavse budskab om børn i byen har haft en effekt. Med deres karakterisketiske røde stel og hvide hjul møder cyklerne allerede bilisterne fra vejkanten udenfor byskiltet.

- Jeg kan mærke, at de står der, og at der er flere, der er opmærksomme og sænker farten. Der er også nogle, der er stoppet og har sagt, at det er et godt koncept, siger han.

Ifølge beboerne i Vemmenæs er der mange bilister, der ikke sænker farten til 50 kilometer i timen, selvom de passerer byskiltet.
Ifølge beboerne i Vemmenæs er der mange bilister, der ikke sænker farten til 50 kilometer i timen, selvom de passerer byskiltet. Foto: Kenneth Klug.

Den noget utraditionelle løsning kom i stand til en vejfest, hvor beboerne blev enige om, at de blev nødt til at gøre noget, når der nu ikke er hjælp at hente hos kommunen.

Har forsøgt at få hjælp i fem år

For det er ikke meningen, at børnecyklerne skal være en permanet erstatning for bump eller andre traditionelle løsninger på fartproblemer.

I lokalsamfundet omkring den del af Vemmenæs vej, der går gennem Vemmenæs, har de i flere år forsøgt at få kommunen til at finde en løsning.

- Vi har haft dialog med dem, men jeg føler bare, at vi får et standardsvar. De har vidst i fem år, at der er problemer, siger Mads la Cour.

Kommune: - Det kan også være, det aldrig sker

Hos Svendborg Kommune bekræfter Peter Mouritsen, centerchef for Center for Ejendomme og Teknisk Service, at de har modtaget henvendelsen fra beboerne i Vemmenæs.

- Det er sådan, at vi én gang om året lægger op til politikerne, hvad der er af prioriteter til udbedring af vej, cykelstier og alt muligt andet. I det arbejde har vi en liste over borgerønsker, og der indgår Vemmenæsvej/Stenoddenvej, hvor man ønsker fartdæmpende tiltag, siger han til TV 2.

Ifølge centerchefen kan der både gå lang og kort tid, før et ønske bliver opfyldt.

- Det kan også være, det aldrig sker. Indtil videre er det blevet vurderet, at der er andre steder, der er vigtigere, siger Peter Mouritsen.

Mads la Cour og de andre beboere har dog ikke opgivet håbet om hjælp fra kommunen. I så fald vil de trehjulede cykler blive doneret til en anden lille by, der har brug for at sætte fokus på farten.

Rådet for Sikker Trafik får mange henvendelser

Vemmenæs er ikke det eneste område, der oplever, at bilister ikke overholder hastighedsgrænserne, fortæller Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

- Når vi kører kampagner, får vi dagligt henvendelser fra folk, der gerne vil have en plakat til at hænge i deres by. Det tager jeg som et tegn på, at der er mange, der ser det som et problem, siger hun til TV 2.

Ifølge hende er det typisk beboere på villaveje og i små byer, der ligesom Vemmenæs ligger klemt inde på en landevej med en hastighedsgrænse på 80 kilometer i timen.

- Hastigheden er en vigtig faktor, der kan være afgørende for, om man kan nå at bremse ned, hvis der pludselig kommer et barn løbende hen over vejen, siger Michelle Laviolette.

Oplever du problemer med hastigheden i dit lokalområde, opfordrer politiet til at gå ind og anmode politiet om at komme ud til en færdselskontrol.