Samfund

Den danske frihedskæmper Lis Mellemgaard er død

Lis Mellemgaard var som medlem af Holger Danske med til at skjule våben, opspore stikkere og begå røverier. Hun blev optaget i modstandsgruppen HD i Skindergade. Ved en ren tilfældighed undgik hun at blive anholdt. Niels Ahlmann Olesen / Scanpix / Niels Ahlmann Olesen / SCANPIX

Lis Mellemgaard, der var medlem af modstandsgruppen Holger Danske, er død. Hun blev 95 år.

Den danske øjenlæge Lis Mellemgaard, der er kendt for sin tid i modstandsbevægelsen Holger Danske under den tyske besættelse, er død.

Det oplyser familien i en dødsannonce på hjemmesiden afdøde.dk.

Lis Mellemgaard døde 5. juli og blev 95 år.

Danmarks befrielsesdag blev lørdag 4. maj 2013 markeret i Mindelunden i København. Hovedtaler var Lis Mellemgaard, medlem af Holger Danske-gruppen under besættelse.

Lis Mellemgaard blev født i København, blev uddannet læge og gik i 1930'erne ind i den grundtvigiansk-inspirerede politiske bevægelse Dansk Samling.

Bevægelsen blev efter den tyske besættelse i 1940 også en af de måder, hvorpå man kunne komme i forbindelse med modstandsbevægelsen.

Skyggede stikkere og begik indbrud

Som medlem af modstandsgruppen Holger Danske arbejdede Lis Mellemgaard på et illegalt trykkeri. Og i krigens sidste periode bevægede hun sig ind på mere farlige områder.

Blandt andet begyndte hun at beskæftige sig med at skygge stikkere eller begå indbrud i mistænktes lejligheder for at skaffe beviser for, at de virkelig var stikkere.

I de sidste måneder af krigen blev mange modstandsfolk henrettet eller dræbt af tyskerne. Herunder syv fra den gruppe, som Lis Mellemgaard tilhørte, der blev anholdt i februar 1945.

Lis Mellemgaard er blevet tildelt flere hædersbeviser.

Hun undgik selv at blive anholdt, fordi hun var syg med en streptokokinfektion og derfor ikke opholdt sig i den bygning i Skindergade, hvor gruppen holdt til.

Lis Mellemgaard udgav i 1998 en erindringsbog under titlen 'Pige i modstandskampen'.

Hun er blevet tildelt flere hædersbeviser. Herunder Dronning Ingrids Mindemedalje, en livsvarig tildeling af Frihedsfondens Hædersgave og Gudmond Schacks Mindelegat.