Iværksættere bliver ældre og ældre – sådan kommer du selv i gang

I 2018 blev der oprettet 19.800 nye iværksættervirksomheder i Danmark, og det er det højeste antal siden finanskrisen.

Hvis man tror, at iværksættere primært er unge mænd, der studerer på Copenhangen Business School, tager man fejl. Alderen hos nye iværksættere er steget.

De seneste 20 år er gennemsnitsalderen for nye iværksættere kun steget, og nu er den helt oppe på 41 år. Det viser rapporten Iværksætterbarometer 2019, som Erhvervshus Sjælland står bag.

For 20 år siden var gennemsnitsalderen 34 år.

Samtidig blev der sidste år oprettet hele 19.800 nye virksomheder, hvilket er 600 flere end i 2017, og det højeste antal siden finanskrisen for alvor brød ud i 2008.

Flere højtuddannede iværksættere

Erhvervshus Sjællands direktør, Mads Váczy Kragh, mener, der en god forklaring på, at de nye iværksætteres alder er stigende.

En go’ idé

I denne uge sætter ’Go’ morgen Danmark’ fokus på iværksætteri.

Har du en god idé, du gerne vil have afprøvet, har du chancen for at få lov at pitche den for ’Go’ morgen Danmark’s iværksætterpanel fredag 12. juli.

Ekspertpanelet giver dig deres ærlige mening og et skub videre i den rigtige retning.

Har du lyst til at være med, så send en mail til go@tv2.dk, hvor du fortæller, hvorfor det lige netop er din idé, der fortjener at blive til virkelighed. Skriv ’En Go’ Idé’ i emnefeltet.

Det skyldes primært, at Danmark er gået fra at være et industrisamfund til at være et servicesamfund.

Hvor en stor del af iværksætterne tidligere stiftede virksomheder på baggrund af en håndværksmæssig uddannelse, er der i dag langt flere iværksættere, der har lange videregående uddannelser.

- De fleste akademikere har syv til ti år på arbejdsmarkedet, før de stifter virksomheder, og så er de naturligt kommet lidt op i årene. Som håndværker kan du være færdiguddannet i starten af tyverne eller måske endda som teenager, siger Mads Váczy Kragh.

Mange er over 69 år

Tallene viser dog, at der stadig er flere unge, der bliver iværksættere. Samtidig kommer der dog også flere i den anden ende af skalaen, og derfor trækker de unge ikke gennemsnitsalderen ned.

- Faktisk er der en relativt stor gruppe, der er over 69 år, når de springer ud som iværksættere. Jeg synes, det er livsbekræftende, at folk gør det, selvom de for længst har overskredet pensionsalderen, siger Mads Váczy Kragh.

Det er ikke kun de nye iværksættere, der arbejder, efter de har nået pensionsalderen. Ifølge Iværksætterbarometer 2019 arbejder selvstændige generelt i en højere alder end lønmodtagerne.

22 procent af alle selvstændige er over 65 år, mens det kun gælder fem procent af den samlede gruppe af erhvervsaktive danskere.

I uge 28 sætter 'Go' morgen Danmark' fokus på iværksætteri. Herunder giver et ekspertpanel bestående af Claus Zibrandtsen, Vivi Foss og Mia Maja Hansson, der til dagligt rådgiver og hjælper iværksættere, gode råd til dig, der gerne vil starte en virksomhed.

7 råd til dig, der vil være iværksætter

  1. Brug tiden og energien

    For at få succes med en iværksætteridé er det ikke nok, at idéen er god. Man bliver også nødt til at gøre noget ved den. Du bliver nødt til at sætte tid af til idéen og engagere dig 100 procent i det.

  2. Et udækket behov

    En idé er kun god, hvis den dækker et hul, løser et problem eller kan noget, som ingen andre produkter kan. Hvis det ikke er tilfældet, er der nok ikke et marked.

    Når du skal pitche din idé, er det vigtigt, at du netop har fokus på, hvilket behov dit produkt dækker. Hvis det ikke dækker en konkret udfordring, får du sværere ved at få solgt produktet.

  3. Hav fokus på kunden

    Det kan godt være, at du er overbevist om, at din idé er genial, men du ved det reelt først, når du har testet den på andre. Derfor bør du allerede tidligt i forløbet afprøve din idé på nogen, der ikke er din familie eller dine venner. Lyt til deres feedback, og brug den konstruktivt.

    Også i dit pitch bør du have fokus på de potentielle kunder. Det er ikke selve dit produkt eller teknikken bag det, der er det interessante. Det interessante er, hvordan dit produkt kan løse en udfordring og give en kundeoplevelse.

  4. Øv dig

    Når du er kommet så langt, at du får muligheden for at lave et pitch, skal du sørge for at være velforberedt, så du præsenterer din idé bedst muligt.

    Øv pitchet på forhånd, så du har fuldstændig styr på, hvor længe det varer, og hvad du skal sige. Du skal ikke kun øve dig foran spejlet. Øv dig også foran andre – og husk at bede dem om at være både ærlige og kritiske.

  5. Læg budget

    Det lyder måske indlysende, men det er ofte budgettet, der ender med at blive start up-virksomheders endeligt. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvad man kan forvente sig af udbytte.

    Først og fremmest skal du undersøge, hvad det koster at fremstille dit produkt, og hvad forbrugerne er villige til at betale for det. Er der ikke overensstemmelse, bliver det nok aldrig en succes.

    Hvis du sidder med en idé til et produkt, der er billigt at producere, og som skal sælges billigt, skal du være opmærksom på, at du skal sælge virkelig mange af dem, før du kan leve af det.

  6. Vær ikke alene

    Nogle iværksættere er meget bange for at dele deres idé med andre, fordi de er bange for, at den så bliver stjålet. Den tankegang er dog gammeldags, mener eksperterne, der understreger, at du har brug for andre, når din idé skal ud over rampen. Det er ofte dem, der tør dele deres idéer og få feedback, der får opbygget gode virksomheder.

    Selvom din familie og dine venner kan være støttende og hjælpende, er de sjældent de rigtige at sparre med. Deltag i stedet i netværk med ligesindede – det er især en god idé at sparre med nogen, der er længere i processen end dig selv. Selvom du tror, at du ved bedst, skal du huske at lytte den til feedback, du får, og tilpasse dit produkt.

  7. Forny dig

    Selvom din virksomhed er kommet op at køre, og du har fået gang i salget, skal du ikke hvile på laurbærerne. Ifølge eksperterne er det evnen til at forny sig og blive ved med at lave noget nyt, der gør, at man overlever på sigt.

    Samtidig skal du være klar på at ændre din forretningsmodel, i takt med at markedet og kundernes behov ændrer sig. Hvis du ikke er på forkant, bliver din virksomhed ikke ved med at være bæredygtig.

Kilder: Claus Zibrandtsen, administrerende direktør i InQvation, Vivi Foss, uvildig rådgiver hos Copenhagen Business Hub, og Mia Maja Hansson, stifter af Kitchen Collective

Følg med og bliv klogere i iværksætterugen mandag til fredag fra klokken 6.30 på TV 2, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.