Samfund

Fie Laursens mor efter selvmordsbrev: Instagram tog det ikke seriøst

Al omtale af selvmord virker opildnende, lyder det fra Landsforeningen for psykisk sundhed.

Anette Laursen, der er mor til den danske realitystjerne Fie Laursen, går nu ud med kritik af det sociale medie Instagram.

Her lagde hendes datter lørdag aften fire billeder på sin profil, der tilsammen udgjorde et selvmordsbrev. Fie Laursen blev efterfølgende fundet i live.

Det skar i hjertet, for vi tænkte, at det kunne inspirere andre unge

Anette Laursen, mor til Fie Laursen

I flere dage forsøgte både Fie Laursens mor og bror samt flere andre Instagram-brugere at få opslaget fjernet - men uden held, fordi Instagram ikke mente, at opslaget overtrådte nogen retningslinjer.

- Vi ville gerne have opslaget fjernet, men vi kunne ikke. Det skar i hjertet, for vi tænkte, at det kunne inspirere andre unge. Det har været vildt frustrerende midt i alt det her, siger Anette Laursen til TV 2.

Fik selv fjernet opslaget

Brevet fik lov til at ligge i over to døgn, mens masser af mennesker kommenterede og likede opslaget, inden familien fik koden til Fie Laursens Instagram af hende selv, så de kunne fjerne opslaget.

Fie Laursen har 335.000 følgere på Instagram, og da brevet blev fjernet, havde det fået omkring 30.000 likes og cirka 8000 kommentarer.

Ifølge Knud Kristensen, landsformand i Sind (Landsforeningen for psykisk sundhed), har Anette Laursen en pointe i sin kritik.

- Al omtale af selvmord virker inspirerende eller smittende. Det ved vi, siger han til TV 2.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

Derfor fjernede Instagram ikke opslaget

Efter datterens selvmordsforsøg mener Anette Laursen, at der er brug for en debat om sociale mediers rolle i sager som den her.

- Vi synes, der mangler ansvar fra de sociale medier.

- Vi ville ikke tage den med Fie selv, fordi hun var en i en meget sårbar situation på grund af det hele, fortæller hun til TV 2.

Over for Politiken oplyser Facebook, der ejer Instagram, at opslaget som sådan ikke var i strid med deres retningslinjer og derfor ikke blev fjernet trods talrige anmeldelser.

- Organisationer, der arbejder med psykisk velfærd og velgørenhed, fortæller os, at det er vigtigt, at mennesker kan dele deres historier om deres mentale helbred eller selvmordstanker, og Instagram kan være en vigtig del af helbredelsesprocessen og en måde at få støtte, skriver Tara Hopkins, Head of Instagram Public Policy EMEA til avisen.

Minister: Burde aldrig være bragt

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ligger den juridiske lovgivning om teknologigiganter såsom Facebook og Instagram uden for dansk lovgivnings rækkevidde.

I stedet skal profiler på sociale medier med mange følgere underlægges de presseetiske regler, mener hun. Så kan den enkelte bag kanalen ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil stilles til ansvar. I dette tilfælde Fie Laursen.

- Det opslag burde aldrig være bragt. På TV 2 eller Ekstra Bladet havde man vidst, at det (opslagets indhold, red.) var uden for rammerne, og det er jo derfor, reglerne virker, fordi de er forebyggende, siger hun.

I de presseetiske regler står blandt andet, at selvmord og selvmordsforsøg ikke bør omtales, medmindre klar almen interesse kræver eller begrunder offentlig omtale, og i så fald bør omtalen være så skånsom som mulig.

Men så enkelt er det ikke, mener Knud Kristensen fra Sind.

- Man kan ikke bebrejde hende det. Det kan man ikke. Når man er derude, hvor man overvejer at tage piller, eller faktisk gør det, så skal der ikke peges fingre, siger han.

Mor efterlyser bedre redskaber

Anette Laursen siger, at "alle har et ansvar", men at det var naturligt for Fie Laursen at dele sine tanker i situationen. Det er, hvad hun har gjort og levet af, siden hun var 14-15 år gammel, siger moderen.

Hun mener istedet, at Instagram burde have redskaber til at håndtere den slags situationer:

- Jeg synes, at de sociale medier har et ansvar for at sortere i indholdet. Det kunne være nogle robotter, der søgte rundt hele tiden. Og hvis folk anmelder et opslag, så synes jeg, at de skal tage det seriøst. Det er ikke nok at sætte et lille viskelæder henover, som folk kan klikke på, og så stadig læse det.

Fie Laursen er i behandling på en psykiatrisk afdeling, oplyser hendes familie.