Samfund

Tre mænd tiltalt for at udstyre IS med droner

To mænd er blevet tiltalt for medvirken til terror. Sammen med en tredje er de også tiltalt for medvirken til forsøg på terror.

Tre mænd har indkøbt avancerede droner og kameraer, der skulle bruges af terrororganisationen Islamisk Stat under kamphandlinger i Syrien. Sådan lyder Anklagemyndighedens tiltale.

To af mændene er tiltalt for medvirken til terrorisme, oplyser senioranklager Kristian Kirk ved Statsadvokaten i København i en pressemeddelelse. En tredje mand tiltales for medvirken til forsøg på terrorisme.

Ifølge anklageskriftet har de tre 30-årige tiltalte i perioden fra 2013 til 2017 indkøbt blandt andet hobbyfly, droner, termiske kameraer, komponenter, værktøj og tilbehør hertil i Danmark og herefter sendt udstyret til Islamisk Stat.

- Velovervejet og systematisk

I pressemeddelelsen siger Kristian Kirk, at de tiltalte ifølge anklageskriftet ”velovervejet og systematisk har skaffet en masse smådele og komponenter, der tilsammen er blevet til slagkraftige terrorvåben”.

Anklagemyndigheden skriver, at de tiltaltes hensigt med indkøbene har været at bevæbne Islamisk Stat, der skulle bruge udstyret i kamphandlinger mod modstandere i Syrien og Irak.

Tidligere operativ chef hos PET Frank Jensen siger, at det opsigtsvækkende ved sagen er, at den viser ”professionalismen hos Islamisk Stat.”

- Det viser, at de i Vesten har et netværk, der er i stand til at skaffe dem avancerede dele, så de kan bygge enten droner til overvågning af mulige mål eller droner, der kan fremføre bomber, siger Frank Jensen.

To af de tre mænd er tiltalt for medvirken til terrorisme, fordi de ifølge anklageskriftet har købt kameraer, som er blevet brugt til rekognoscering i forbindelse med angrebet på den syriske militærbase ”Ain Issa” i august 2014.

To år siden sigtelserne

Sagen begyndte tilbage i 2017, da to mænd blev anholdt og sigtet for brud på terrorlovgivningen.

Den ene var tidligere dømt for terror.

Den anden blev i september 2017 fremstillet i Dommervagten i København og sigtet for forsøg på terror i udlandet "ved i perioden fra 18. november 2016 i en række forretninger i København og Nordsjælland at have indkøbt dronekomponenter," læste anklager Sidsel Jessen Klixbull op fra sigtelsen.

Basil Hassan, der er sigtet for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard, er også indblandet i sagen.

I forbindelse med to nye anholdelser i dronesagen sigtede politiet Basil Hassan for at være bagmand i netværket. Men han har ikke været i Danmark siden 2013, og derfor er han blevet fængslet in absentia sammen med en anden medgerningsmand.

- Jeg kan garantere, at politiet og anklagemyndigheden også fremadrettet vil bestræbe sig på om muligt at bringe de to personer til strafforfølgelse i Danmark, siger Kristian Kirk.

Straffesagen mod de tre tiltalte forventes at begynde i Københavns Byret i midten af september, og Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om udvisning af den ene af mændene, som ikke er dansk statsborger.