Samfund

Tilbyder 140.000 kroner for at rejse hjem - symbolpolitik af værste skuffe, siger de radikale

Det økonomiske tilbud har eksisteret i flere år, men det er første gang, at kommunerne er blevet pålagt at vejlede modtagere om ordningen.

Omkring 64.100 herboende flygtninge og indvandrere bliver nu tilbudt frivilligt at rejse hjem med penge på lommen til det land, som de eller mindst en af deres forældre kommer fra.

Det er symbolpolitik af værste skuffe og organiseret spild af penge

Andreas Steenberg, udlændingeordfører for Radikale Venstre

Tilbuddet gælder også personer med permanent ophold i Danmark samt personer med dobbelt statsborgerskab, og det vil give den enkelte 140.000 kroner i hånden.

Det skriver Berlingske.

De personer, som vælger at tage imod den økonomiske hjælp, vil desuden få betalt rejseudgifter samt sygeforsikring og medicin.

Langt de fleste frivillige hjemrejser vil gå til ikke-vestlige lande.

Del af paradigmeskiftet

Landets kommuner er den seneste tid blevet pålagt af myndighederne at sætte øget fokus på at opspore flygtninge og indvandrere, som kan rejse hjem med penge på lommen - såkaldt repatriering.

Det økonomiske tilbud har eksisteret i flere år, men det er første gang, at kommunerne er blevet pålagt at vejlede mulige modtagere om ordningen.

Det skyldes det såkaldte udlændingepolitiske 'paradigmeskifte', der har til hensigt at ændre fokus fra integration af flygtninge til hjemsendelse.

Paradigmeskiftet er en del af et lovforslag, der blev vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet tidligere på året.

I 2011 benyttede 611 personer sig af muligheden for at få repatrieringsstøtte. Video: Hans-Henrik Busk Stie

Opgør med Støjbergs politik

Det frivillige tilbud om at kunne rejse hjem med penge på lommen er faldet Radikale Venstre for brystet.

De radikale ønsker et opgør med paradigmeskiftet, og partiet har i forbindelse med regeringsdannelsen krævet, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet lempede dele af udlændingepolitikken for at lægge stemmer til en ny rød regering.

Radikale Venstres udlændingeordfører, Andreas Steenberg, kalder over for TV 2 tilbuddet for "chikane" og siger:

- Det er symbolpolitik af værste skuffe og organiseret spild af penge.

Han fortæller, at partiet i udgangspunktet ikke har noget imod en repatrieringsordning for flygtninge, der ikke har været i Danmark gennem lang tid. Men han kaldet det "vanvittigt" at give tilbuddet til folk, der har boet her hele livet.

- Det er en forkert måde at behandle folk, som ikke har gjort noget galt. Det er at give folk et symbolsk ’gok i nøden’, siger Andreas Steenberg til TV 2.

Det ikke alle, der tager det pænt. Nogle smiler og siger: "Hvad skal jeg tilbage til?"

Chiara Petreni, formand for integrationsgruppen i Dansk Socialrådgiverforening

Udlændingeordføreren vurderer, at der ikke vil være særligt mange personer, der vil tage imod det frivillige tilbud om at rejse hjem, og derfor vil projektet være spild af ressourcer.

- Det er et levn af den Inger Støjbergske politik, som vi skal tage et opgør med, siger Andreas Steenberg.

Folk bliver kede af det

Formanden for integrationsgruppen i Dansk Socialrådgiverforening, Chiara Petreni siger til TV 2, at der er stor forskel på, hvordan folk reagerer på den forstærkede vejledningspligt.

- Det er ikke alle, der tager det pænt. Nogle smiler og siger: "Hvad skal jeg tilbage til? Jeg har ikke nogen familie mere", siger Chiara Petreni.

Hun fortæller, at borgere, der er traumatiserede eller syge, typisk kan blive meget kede af at blive præsenteret for det frivillige tilbud om hjemsendelse.

I 2011 benyttede 611 personer sig af muligheden for at få repatrieringsstøtte.

Siden da er det årlige antal modtagere faldet, og i 2018 valgte blot 360 personer at rejse med penge på lommen, skriver Berlingske.