Samfund

Slut for Radio24syv på FM: Sendetilladelse går til sammenslutning af regionale medier

Regionale medier får tilladelse til at sende FM-radio. Radio24syv har mulighed for at fortsætte som digital dab-kanal.

Tilladelsen til at sende radio på FM4-kanalen går til selskabet Radio FM4 A/S, som en række regionale medier står bag. Det oplyser Radio- og tv-nævnet i en pressemeddelelse ifølge Mediawatch.

- Nævnet har nu behandlet sagen og har besluttet at give Radio FM4 A/S tilladelse til at udøve public-service programvirksomhed i form af en radiokanal med tilhørende sendemuligheder (den fjerde FM-kanal og DAB), skriver nævnet i en meddelelse.

For præcis en uge siden valgte Radio- og tv-nævnet at udskyde beslutningen om den fremtidige sendetilladelse til den fjerde FM-radiokanal, som Radio24syv sidder på i dag.

Ifølge planen for udbuddet skulle afgørelsen være faldet mandag 1. juli.

Radio- og tv-nævnet havde ved ansøgningsfristen 20. maj klokken 12.00 modtaget to ansøgninger om tilladelse til den fjerde jordbaserede FM-radiokanal.

Den ene ansøgning blev afvist, da den ikke opfyldte de formelle krav.

Kulturminister: Det har været et dilemma

Kulturminister Joy Mogensen meddelte tidligere torsdag, at udbuddet af tilladelsen ikke ville blive genåbnet, og dermed fik Radio24syv ikke mulighed for at ansøge om sendetilladelsen igen.

- Vi har valgt ikke at genåbne udbuddet, fordi man også skal kunne regne med, hvad der bliver meldt ud fra staten.

- Men der er ingen tvivl om, at hvis vi havde siddet ved bordenden fra starten, havde vi gjort mange ting anderledes. Og det har været et dilemma, lød det fra Joy Mogensen.

Sendetilladelsen til FM4 gælder fra 1. november, når 24syvs tilladelse udløber.

Konsortiet, der fra 1. november 2019 skal sende radio på samme FM-kanal som Radio24syv gør i dag, består af:

Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Herning Folkeblad, Radio ABC, Skive Folkeblad, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Nordjyske Medier og Bornholms Tidende.

Og det bliver en anderledes radio end den Radio24syv har lavet, lyder det fra Anne-Marie Dohm, som er administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på radiostationen, der får navnet Radio 4.

- Vi har haft en ambition om at komme med et bud på en radio, der spejler hele Danmark. Og vi har ønsket at lave en radio, der laver nyheds- og aktualitetsindhold, der tager udgangspunkt i det perspektiv, danskerne har, hvor de er.

Udflytning fra hovedstaden

Udbuddet af radiokanalen var en omdiskuteret del af det medieforlig, som VLAK-regeringen indgik sammen med Dansk Folkeparti i april 2018.

Den tidligere regering og kulturminister Mette Bock (LA) tilrettelagde udbuddet for FM4-kanalen således, at der var et krav om, at hovedparten af aktiviteterne skulle lægges væk fra København.

Radiokanalens hovedredaktion og mindst 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal være lokaliseret i en afstand af mindst 110 kilometer fra centrum af København.

Det betød, at Radio24syv, der har hovedsæde i København og med succes har startet og drevet kanalen, ikke ønskede at søge.

Det medførte kritik af regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti, der var kommet med kravet, fra den daværende opposition.

Kort før udskrivelsen af folketingsvalget i maj indgik regeringen og DF en aftale om, at Radio24syv i stedet kan fortsætte som dab-radio.