Samfund

Nu bliver fartbøder fra bilferien sendt direkte hjem til dig - se hvad det kan koste

Et nyt europæisk system betyder, at udenlandske myndigheder kan sende bøder direkte til danskerne. Se oversigt over bødestørrelser nederst i artiklen.

Skal du på bilferie i Europa denne sommer, kan det godt betale sig at undersøge, hvor hurtigt du må køre på vejene i udlandet.

Fra 1. juli træder et nyt fælleseuropæisk system nemlig i kraft, som betyder, at bøder for trafikforseelser med stor sandsynlighed vil finde vej til danskernes postkasser.

Det skriver TV SYD.

Tidligere var sandsynligheden mindre

Før de nye regler trådte i kraft, var det langt fra sikkert, at bøderne fra andre europæiske lande nogensinde dukkede op.

Men med det nye system får 20 europæiske lande ifølge FDM adgang til det danske motorregister og dermed mulighed for at sende bøden direkte til synderen – i stedet for som tidligere at bede de danske myndigheder om at gøre det.

- Nu slipper danske bilister nok ikke længere for at få bøden, lyder det fra Dennis Lange, juridisk konsulent hos FDM til TV SYD.

Tidligere var der en bagatelgrænse på 70 euro, svarende til omkring 520 kroner, men den er nu fjernet. Derfor kan mindre forseelser som manglende sele nu forfølge danskerne hele vejen hjem.

- I gamle dage, altså før 1. juli, kunne man godt håbe på, at der ikke skete noget, hvis man blev blitzet i for eksempel en automatisk fartkontrol i Tyskland, fortæller Dennis Lange.

Nye regler gælder alle overtrædelser af færdselslove

Bødestørrelserne varierer meget fra land til land, men eksempelvis vil overskridelser på mere end 50 kilometer i timen koste mindst 11.000 kroner i Frankrig.

Mange danskeres ture sydpå går igennem Tyskland, og selvom en del motorvejsstrækninger ikke har hastighedsbegrænsning, er det stadig muligt at få fartbøder, der for 20 kilometer i timen over det tilladte begynder ved cirka 260 kroner.

I Danmark kan udenlandske bilister tilsvarende modtage bøder direkte fra danske myndigheder. Foruden Danmark er følgende 20 lande omfattet af det fælles system:

Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Letland, Litauen, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

De nye regler gælder alle overtrædelser af færdselsloven som overskridelse af hastighedsgrænsen, spirituskørsel, ulovlig overhaling, køre uden sikkerhedssele eller tale i håndholdt telefon.

FDM har samlet en oversigt over europæiske bødestørrelser for de forskellige overtrædelser.