Samfund

Elbiler skal nu give lyd fra sig for at advare bløde trafikanter

Både Rådet for Sikker Trafik og Dansk Blindesamfund bakker op om den nye EU-lov. Elbilforeningen vil have en mere intelligent ordning.

En ny EU-lov betyder, at de ellers så stille elbiler skal til at give lyd fra sig.

Ifølge reglerne, der træder i kraft mandag, skal bilerne lave en kunstig, kontinuerlig støj på 56 decibel, når de kører under 20 kilometer i timen. På den måde er det meningen, at svagtseende, svagthørende og andre bløde trafikanter advares om det forbikørende eldrevet køretøj.

Fra 1. juli skal nye elbilmodeller være udstyret med lydsystemet, og fra juli 2021 gælder loven alle nye og gamle elbiler.

Brug lyden intelligent

Martin Messer Thomsen er pressemedarbejder i Elbilforeningen, og han synes ikke, at en konsekvent kunstig støj fra elbilerne er en god idé. Han kalder det ”unødig støj”. I stedet mener han, at lyden skal rettes mod den person, der har behovet.

- Hvis der kommer en cykel på vejen, skal man målrette lyden mod cyklisten. Resten af tiden, synes vi, der skal være stille. Lyden skal være intelligent. Det bliver en kæmpe fordel, når vi får mange elbiler rundt om i byen. Så der er ingen grund til, at de konsekvent kører rundt og larmer, siger Martin Messer Thomsen.

Flere elbilmodeller har allerede en funktion, som kan give en lyd. Den kan slås til og fra, og det var også oprindeligt meningen, at loven skulle udformes sådan, at bilisten kunne tænde og slukke alt efter behov. Men det endte med, at lyden ikke må slås fra.

Den kommer snigende

John Heilbrunn er blind og næstformand i Dansk Blindesamfund. Han kender til udfordringen, når han skal over en vej, og han ikke kan høre, om der kommer en elbil ”snigende”, som han siger. Han kender ikke til konkrete sager, hvor en svagtseende eller en svagthørende person er kommet galt af sted i mødet med en elbil.

Men han synes, det er en god idé, at der nu skal være lyd på dem.

- Hvis en bil kommer med lav hastighed med en lav vind- og dækstøj, kan det være, vi ikke kan høre den. Og så risikerer vi at vade ud foran den, siger John Heilbrunn.

Trafikken har de senere år fået flere forskellige eldrevne køretøjer. Bilerne, busserne, cyklerne og løbehjulene.

- Jeg hører eksempelvis først elbussen, når døren gå op, og den er lige foran mig, siger John Heilbrunn.

Typisk ulykker ved parkering og igangsættelse

Rådet for Sikker Trafik ved ikke med sikkerhed, hvor stort problemet reelt er. Det siger Jesper Søndergaard Hemmingsen, der er dokumentationskonsulent. Han fortæller, at ulykker med under 20 kilometer i timen oftest sker ved parkering og igangsættelse.

Derfor bakker Rådet for Sikker Trafik op om, at der kommer lyd på elbilerne. Analyser har vist, at det er svagtseende, svagthørende, børn og ældre, som oftest bliver ofre for sådan ulykke.

Og generne for alle de normalthørende og -seende er måske ikke så store.

- I mange store byer vil man slet ikke kunne høre lyden. Alene den støj, dækkene generer, er typisk højere end den lyd, der vil komme fra elbilerne. Lyden vil drukne i baggrundsstøjen fra trafiklarm, siger Jesper Søndergaard Hemmingsen.