Stopprøver i 0. klasse kan tvinge hver fjerde til at gå om i ghettoområder
SF vil forsøge at presse Socialdemokratiet til at afblæse stopprøverne, siger ordfører.
Hvert fjerde barn i danske ghettoområder taler ikke godt nok dansk til at rykke op til næste klassetrin efter første år i folkeskolen.
Det er viser resultater fra en ny forsøgsordning, hvor 22 børnehaveklasser det seneste år er blevet vurderet gennem forskellige sprogprøver i dansk.
Ordningen er en delaftale af ghettoplanen, som blev indgået sidste år mellem den tidligere regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Her besluttede partierne at lave stopprøver på skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i socialt udsatte boligområder.
Lektor: - Kan have negativ effekt
Men man skal passe på med at forudsige børn og unges fremtidige udvikling på baggrund af en sådan test, lyder det fra lektor fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, Janus Møller.
Han mener endda, at det kan have en negativ effekt at sætte spot på sprogkundskaberne hos børn i den tidlige skolealder.
- Der kommer et fokus på sprog, som er uheldigt på det her tidspunkt, fordi det bliver noget skamfuldt at være dårlig til sprog.
Første gang børnene dumper testen, bliver de tilbudt et sprogstimuleringsforløb. Hvis det gentager sig tre gange, får børnene tilbud om et sommerskoleforløb.
Men hvis ikke børnene ender med at bestå prøven i 0. klasse før den kommende skolestart, må de gå klassetrinnet om.
Frygt for fejl
Det er dog ikke en optimal løsning, lyder det fra Janus Møller.
- Sprogscreening er fint, hvis det har et pædagogisk sigte – det er knap så fint, hvis meningen er, at man skal dumpe nogle bestemte grupper af børn.
På så tidlige klassetrin bør der være fokus på en mere kreativ og legende tilgang til sproget – uden frygt for at begå fejl.
Derfor er lektoren bange for, at det vil få konsekvenser for børnenes selvforståelse som skoleelever, hvis testen implementeres allerede i 0. klasse.
SF: - Man skal ikke kunne dumpe 0. klasse
I SF jubler de heller ikke over udsigten til stopprøverne. Partiet mener ikke, at børn skal kunne dumpe det laveste klassetrin.
- I forvejen er vores børn mere angste. Det at indføre stopprøver presser bare på den udvikling, hvor man tester børn mere og mere, og det ønsker SF ikke, siger Jacob Mark, der er børne-, uddannelses- og undervisningsordfører for partiet.
Derfor vil SF forsøge at presse Socialdemokratiet til at afblæse stop-testene, uddyber han.
Selvom loven blev stemt igennem Folketinget i marts, er det indskrevet, at det er den siddende minister, der skal sætte loven endeligt i kraft.
Den nye minister på området, socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil, siger i et skriftligt svar til TV 2, at hun ikke på nuværende tidspunkt vil udtale sig om, hvorvidt loven træder i kraft - og i så fald hvornår.