Børnefamilier fra Sjælsmark flygter til Frankrig
Samfund

Frygt for tvangshjemsendelser: Børnefamilier flygter fra Sjælsmark til fransk teltlejr

Flere familier er forsvundet fra Udrejsecenter Sjælsmark. TV 2 har mødt dem i Frankrig, hvor de har slået sig ned i en teltlejr.

Vi er kun lige trådt ind i den nordfranske flygtningelejr Grande-Synthe, da vi hører de første børn tale dansk.

- Hej, siger en lille pige klædt i lyserødt. Hun stopper et øjeblik legen med sine to søskende og svinger rundt med sin lange hestehale.

- Hvem er I?

Bag hende skinner solen på de mange hundrede telte, der de seneste måneder er opslået i Grande-Synthe lidt uden for havnebyen Dunkirk. Lejrens gymnastiksal, der har plads til 300 flygtninge, er fyldt op, og derfor ligger omkring 300 mennesker lige nu i kø udenfor.

Og altså også 'danske' flygtninge.

- Leder du efter flygtninge, der er rejst fra Danmark? De er over det hele. De er dér og dér og dér, siger en ung mand, som TV 2 møder ved indgangen til flygtningelejren.

Igen på flydende dansk.

Han fortæller, at han er flygtet fra Irak, og at han har boet i Danmark i flere år, indtil han for nylig gik under jorden og flyttede til Frankrig, fordi han frygtede at blive tvangsudsendt.

Danskerkoloni i hjørnet af lejren

Og ganske rigtigt.

Blandt de omkring 600 flygtninge i lejren møder TV 2 flere end 60, som alle fortæller, at de er rejst fra Danmark.

I et hjørne af lejren er der ligefrem en 'danskerkoloni'. Den består af seks store børnefamilier, herunder pigen i lyserødt, som fortæller, at de er statsløse bedunere fra Kuwait, og at alle for nylig er rejst fra Sjælsmark af frygt for at blive tvangsudsendt til Irak.

For som TV 2 tidligere har fortalt, er Danmark begyndt at frihedsberøve irakere med besked om, at de skal tvangsudsendes til Irak. Og det har fået alarmklokkerne til at ringe.

Blandt andet hos Hazari Alenezi, som TV 2 tidligere har mødt i Sjælsmark, og som i sidste uge skyndte sig at rejse, da hun hørte rygterne.

- Jeg frygtede, at jeg ville komme i fængsel, siger hun og inviterer os indenfor i sit telt.

Netop de statsløse bedunere fra Kuwait er i en helt særlig situation, fordi Kuwait ofte ikke ønsker at tage imod dem, og de ikke selv mener, de har noget at gøre i Irak.

Nedbrudte børn

I teltet, som består af tre små kabiner, bor Hazari Alenezi med sine seks børn.

I ni måneder har børnene været adskilt fra deres far, Rashed Alenezi, som politiet valgte at frihedsberøve i Udlændingecenter Ellebæk for at motivere familierne til at rejse.

En metode, der har mødt kritik fra flere sider.

Familien nægter dog at rejse frivilligt af frygt for, hvad der venter dem i Irak. Men i sidste uge følte Hazari Alenezi sig nødsaget til at forlade Danmark efter fire år - og dermed efterlade sin mand for en stund.

- Jeg var på på markedet med min lille datter. De andre børn var i skole. Politiet kom hjem til os tre gange for at lede efter os. De ledte endda efter mig hos naboen. Jeg frygtede, at de ville sætte mig i fængsel, så derfor vendte vi ikke tilbage til Sjælsmark, fortæller hun.

I stedet efterlod de deres ting og flygtede til Frankrig.

Men flugten er ikke uden omkostninger.

Hazari Alenezi forklarer, at den mindste på to år er syg, og at børnene ikke har det godt. Men livet i lejren er trods alt bedre end den daglige frygt for udsendelse i Sjælsmark, siger hun.

- Selvfølgelig er mine børn kede af det. De elsker Danmark, deres venner og det, de har lært. Men børnene er nedbrudte. De sidste dage på Sjælsmark kunne de ikke sove. De var bange for, at politiet kom om natten.

Endnu en familie triller ind

De andre familier fra Sjælsmark, som nu bor i telte i Grande-Synthe, har nogenlunde samme historie.

Og da TV 2 var i lejren, tjekkede endnu en familie fra Sjælsmark ind. Med store kufferter kom de trillende op ad vejen.

- Jeg stak af fra Danmark for at undgå at blive fængslet, siger faren fra den nyankomne familie, som har boet fire år i Danmark.

- Jeg bor i et telt nu. Men teltet her er bedre for mig end et asylcenter, hvor jeg ikke kan sove om natten, siger han.

Ligesom mange andre i Grande-Synthe ønsker familien ikke at stille op med navn og ansigt. De frygter, at de danske myndigheder finder dem, frihedsberøver dem og tvangsudsender dem.

'The Jungle'

Familiefaren fortæller, at en af betjentene kom forbi hans værelse på Sjælsmark klokken 16 den dag, de flygtede. Beskeden lød, at han skulle frihedsberøves i Ellebæk.

Klokken 4 næste morgen stod familien i Nordfrankrig – uden noget sted at gå hen.

- Vi sov i skoven. Vi frøs, og børnene var bange.

- Men hvad kan vi gøre? Det er vores skæbne, siger han, inden han går over for at sætte et telt op, som han har fået af franske frivillige.

Spekulerer i at skjule sig længe nok

Ifølge manageren i Grande-Synthe gennem seks år, Rahim Zazai, har stort set alle i lejren fået afslag på asyl i andre EU-lande. Nu prøver de lykken i Frankrig.

- Hver dag kommer der nye flygtninge, og derfor har vi for tiden ikke nok plads. Du kan se, at grunden formentlig allerede er fuld inden for de næste to til tre dage. Hver dag kommer der flygtninge fra alle dele af Europe, siger han.

Ifølge Dublin-forordningen skal flygtninge sendes retur til det land, de først blev registreret i. Men mange af flygtningene i lejren håber på, at Frankrig forbarmer sig og giver dem asyl, da Danmark er et af de lande i EU, der giver asyl til færrest irakiske asylansøgere.

Flere af dem spekulerer yderligere i at holde sig under radaren længe nok til, at deres fingeraftryk bliver slettet i den europæiske database.

Juraprofessor Thomas Gammeltoft Hansen medgiver, at der er huller i Dublin-forordningen, hvorfor nogle flygtninge har succes med at skjule sig i et halvt år fra myndighederne og så få asyl i et nyt land.

Indenfor i gymnastiksalen møder TV 2 et par med to små børn, som i ét år har boet på den samme madras, de samme tæpper og de samme seks kvadratmeter i lejren. De ønsker ikke at stille sig frem med navn og ansigt, men fortæller, at de er fra Iran, og at de beder til Gud om et mirakel.

Og der er generelt mange danskere i lejren, bekræfter manageren:

- Mange kommer fra Danmark, men de fortæller os det ikke, fordi de har deres fingeraftryk i Danmark, og de vil gerne søge asyl her, fordi deres sag er blevet afvist af den danske regering.

En farlig færd til England

Rahim Zazai forklarer, at mange også forsøger at komme til Storbritannien for at få job. Han vurderer, at rejsen over kanalen hver dag lykkes for mellem 10 og 15 personer.

En af dem, der gerne vil den vej, er 34-årige Farshid Mohamedi fra Iran.

Han flyttede til Danmark i 2015, men efter fire års rundtur til blandt andet Ranum, Thisted, Aalborg og Holstebro fik han afslag på opholdstilladelse, og så flyttede han til Frankrig. Han har boet i teltet i tre måneder:

- Det er ikke godt her, men jeg går ikke tilbage til Danmark, for de laver kun problemer for mig. Efter tre år i Danmark vil de ikke give mig opholdstilladelse. Jeg er træt af mit liv, siger han og fortsætter:

- Jeg har kun én chance, og det er at rejse til UK. Det er meget farligt for mig, for jeg skal både med lasbil og færge, og måske dør jeg, men jeg kan ikke rejse tilbage til Iran, siger han.

Livet i lejren er dog heller ikke helt ufarligt.

Flere gange får TV 2 at vide, at vi skal stoppe med at filme, og da vi vil lave et interview med en ung mand, der har boet i Danmark i to år, trækker han sig pludselig, fordi en anden flygtning truer ham med kniv, hvis han stiller op.

- Det må I undskylde, men det er ikke sikkert her. Jeg ville gerne fortælle jer mere, men jeg kan ikke, siger han.

Rift om "flygtninge-lejligheder"

Hver dag tager de nyankomne familier fra Sjælsmark bussen til en rasteplads et par kilometer væk fra flygtningelejren. Her kommer franske frivillige hver formiddag trillende ind i en varevogn, og med en liste i hånden forsøger de at finde lejligheder til de familier, der ønsker det.

Der er rift om at komme ud af teltlejren og ind i en rigtig bolig, men en af bedunerfamilierne fra Sjælsmark har heldet med sig. De frivillige har fundet en lejlighed til den store familie et sted mellem Paris og Nice, oplyser de.

Anderledes ser det ud for familien Alenezi. Men Hazari Alenezi nægter at give op.

Hvorfor rejser I ikke bare tilbage til Kuwait?

- Jeg tog til Danmark, så jeg og mine børn kunne få beskyttelse. Vi kan ikke vende tilbage til Kuwait, og de vil heller ikke tage imod os.

Hvad så med Irak, som Danmark vil sende jer til?

- Hvad skal jeg tilbage til Irak for? Vi er ikke fra Irak, og der er ikke nogen tryghed der.

Hun håber, at familien snart bliver genforenet, og at de kan blive boende i Frankrig.

- Jeg håber, at min mand kommer ud af fængslet, og at vi finder et land, hvor jeg og mine børn kan bo trygt, og som beskytter os. Det er mit ønske.

I alt 141 irakere står lige nu i udsendelsesposition i Danmark. Senest i tirsdags forsøgte Danmark sig med en tvangsudsendelse til Irak. Landet nægtede dog at tage imod ham, angiveligt fordi han truede med selvmord.