Historisk handelsaftale landet efter 20 år: Vi troede ikke, det ville blive til noget

Danmark eksporterede i 2018 for mere end seks milliarder kroner til de nye handelspartnere. Det beløb kan nu stige, vurderer Dansk Industri.

EU og fire sydamerikanske lande har indgået en historisk handelsaftale. Aftalen er blevet underskrevet præcis tyve år efter, forhandlingerne startede. Det oplyser EU i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay, der har forhandlet samlet som organisationen Mercosur. Ifølge EU er det den største handelsaftale, unionen nogensinde har indgået. Den vil fjerne toldafgifter for mere end fire milliarder euro – omtrent 30 milliarder danske kroner – om året for europæiske virksomheder.

- Jeg vejer mine ord på en guldvægt, når jeg siger, at dette er et historisk øjeblik. Midt i handelsspændinger sender vi i dag et stærkt signal, udtaler formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, i en pressemeddelelse fra EU.

Mulig milliardgevinst for Danmark

Med aftalen får europæiske – og herunder danske – virksomheder lettere adgang til de fire sydamerikanske lande, når der bliver fjernet en række toldsatser. Ifølge tal fra EU har EU og Mercosur-landene samhandel for 88 milliarder euro – cirka 657 milliarder kroner - om året.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danske virksomheder i 2018 eksporterede for mere end 6,6 milliarder kroner til de fire lande. Vi importerede samtidig for godt 4,5 milliarder kroner, og med handelsaftalen kan det samarbejde blive udvidet. Det vurderer Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

- Hvis vi tager udgangspunkt i, hvad vi ved fra andre lignende handelsaftaler, så er det ikke urealistisk, at eksporten, når aftalen er fuldt importeret, vil stige med 30 til 50 procent, siger han til TV 2.

Dage blev til år

Peter Thagesen fortæller, at aftalen, der har været tyve år undervejs, til tider har været mere død end levende. I 2001 arbejdede han på den danske ambassade i Brasilien, og her skrev han til sine kollegaer i Udenrigsministeriet, at det kun var et spørgsmål om dage, før en aftale faldt på plads.

- Det var teknisk set rigtigt, men det tog nogle flere dage, end jeg havde regnet med. Det har været nogle svære forhandlinger, og undervejs har det set rigtig sort ud. Vi har flere gange troet, at det ikke ville blive til noget, siger Peter Thagesen.

Af EU’s faktaark om aftalen fremgår det, at 91 procent af alle toldsatserne på eksport til Mercosur-landene over tid vil forsvinde. Blandt de afgifter, der nu bliver fjernet, er toldsatser på biler, bildele, kemikalier, tøj, medicinal- og mælkeprodukter samt en række mad- og drikkevarer.

Ifølge en rapport fra Dansk Industri om mulighederne for danske virksomheder i Brasilien udgør netop medicinske og farmaceutiske produkter en stor del af vores samhandel med landet.

Klima- og konkurrencefordele

Udover toldmuren, der nu bliver væltet, peger EU også på en række andre fordele ved handelsaftalen. Blandt andet at man har fået de fire sydamerikanske lande til at binde sig til klimaaftalen fra Paris, hvilket har været et krav fra den franske præsident, Emmanuel Macron.

Derudover giver aftalen lettere adgang til det sydamerikanske marked for EU-virksomheder. Det kan give europæiske virksomheder en pionerfordel, mener EU, fordi de kan blive etableret i Sydamerika inden konkurrenter fra andre dele af verden får samme adgang.

Omvendt går aftalen dog også den anden vej, således at virksomheder fra de fire sydamerikanske lande får lettere adgang til det europæiske marked.

- Danmark vil samlet set vinde ved aftalen, men der vil også være nogle virksomheder, der oplever en stigende konkurrence, og som måske vil stå dårligere i dag, end de gjorde tidligere, siger Peter Thagesen fra Dansk Industri.