Nu begynder sommertrafikken - få det fulde overblik og gode råd her
Vejarbejde på danske og tyske veje skaber tæt trafik, mens landets største lufthavn forventer rekordmange rejsende.
Skolernes sommerferie begynder fredag, og det betyder, at rigtig mange danskere rejser på sommerferie det næste stykke tid. Det skaber trafikprop og kødannelser flere steder. Oftest er der mest rejsetrafik i weekenderne.
Holder du ikke ferie de næste seks uger, vil du formentlig opleve, at der er meget færre biler på vejene og kortere rejsetid i myldretiden.
Her får du et overblik over, hvor der er størst risiko for trafikkaos og forlænget rejsetid, samt gode råd til, hvordan du bedst undgår at ende i kø.
1. De danske veje
Vejdirektoratet forventer især ekstra trafik på motorvejene mellem hovedstadsområdet og Jylland, men også til og fra Tyskland.
Derudover vil der ifølge Vejdirektoratet være ekstra mange biler i og omkring sommerhusområderne.
Det gælder især langs den jyske vestkyst, ved Skagen og i Nordsjælland.
Ifølge Vejdirektoratet vil der være stor risiko for kø på alle lørdage mellem klokken 11 og 15 og søndag 11. august i uge 32, når ferien slutter.
Gode råd:
- Tjek trafiksituationen, inden du kører ud.
- Skal du køre mod udlandet, så tjek enten FDM.dk eller ADAC.de.
2. Trafikken i Tyskland og nabolandene
Ifølge Vejdirektoratet skal man også forvente meget tæt trafik og længere rejsetid især på lørdage i dagtimerne og de tidlige aftentimer, når man kører på bilferie gennem Tyskland.
Derudover er fredage og søndage præget af ferietrafik med risiko for kødannelser - især omkring de større byer.
Udover den generelle ferietrafik er der også varslet længere rejsetid på de tyske motorveje på grund af vejarbejde. Ifølge FDM er der allerede nu gang i 540 vejarbejder rundt om i Tyskland, hvilket er 150 flere end på samme tidspunkt sidste år.
Ifølge FDM vil det være svært for de danske bilister at styre udenom vejarbejde, når de kører sydpå.
Både på Autobahn A7 (Flensborg-Ulm) og A9 (Berlin-München), som mange danskere kører ad, er flere vejarbejder i gang. Det samme gælder omkring München og mod Salzburg i Østrig, skriver FDM.
Gode råd:
- Kør om natten, hvis det er muligt.
- Kør midt på ugen, så du undgår weekenderne, hvor rigtig mange rejser.
- Undgå store byer som Hamborg og Berlin i myldretiden.
3. Togrejser i Danmark
Der vil i løbet af sommeren være perioder med færre Intercitytog og Intercity-lyntog mellem Odense og Fredericia.
Fra søndag 30. juni og frem til 13. juli vil der køre færre tog på strækningen. Det vil der også i perioden fra 21. juli til og med 2. august.
Rejser du med tog tværs over landet i disse to perioder, kan du risikere at skulle skifte tog i Fredericia eller Odense, oplyser DSB på deres hjemmeside.
4. Flytrafikken herhjemme
Ifølge Københavns Lufthavn vil der de næste tre måneder blive særdeles travlt i terminalerne, hvor der forventes omkring ni millioner rejsende. Bare i dag forventer lufthavnen 108.300 rejsende.
Allerede nu regner lufthavnen med 37 dage med flere end 100.000 rejsende. Ud fra de prognoser kan denne sommer blive rekordernes sommer for lufthavnen.
Lufthavnen opfordrer de ferierejsende til at forberede sig, have tålmodighed og godt humør, når de tjekker ind og skal på ferie.
Lufthavnen har også forberedt sig på de store rejsedage og har blandt andet oprettet et særligt spor i sikkerhedskontrollen til familier med børn under 12 år.
De fem mest travle sommerdage
- Fredag 28. juni: 108.300
- Mandag 15. juli: 110.100
- Mandag 22. juli: 110.300
- Tirsdag 9. juli: 110.500
- Tirsdag 16. juli: 111.500
5. Flytrafikken i Europa
Det er ikke kun herhjemme, at man kan forvente lange køer og menneskemylder.
I resten af Europas lufthavne vil der også være mange rejsende, ikke mindst i luftrummet. Her vil der ifølge Københavns Lufthavn være perioder med trafikkøer på luftvejene gennem Europa - især over Tyskland og Frankrig.
Gode råd til rejsen:
- Tjek, at dit pas ikke er udløbet.
- Tjek håndbagagen for lommeknive, sakse og andre skarpe genstande, og husk at pakke dine væsker i en gennemsigtig, genlukkelig pose. Væsker på over 100 milliliter må ikke medbringes i håndbagagen.
- Pak væsker og elektronik øverst i håndbagagen, så du nemt kan tage det ud og lægge det i bakker.
- Check in hjemmefra, hvis det er muligt – så sparer du tiden i lufthavnen
- Skal du rejse uden for Schengen-området, skal du igennem paskontrollen. Det er derfor en god idé at holde øje med ventetiden i paskontrollen.