Samfund

Video viste 113 farlige situationer i rundkørsel på 24 timer

Roskilde Kommune vil nu se på, hvordan trafiksikkerheden i rundkørslen kan forbedres via flere konkrete forslag.

Rundkørsler får almindeligvis trafikken til at glide, men i Roskilde er situationen en helt anden. Det skriver Roskilde Avis.

Kommunen står med en trafikal udfordring i en af byens rundkørsler, da der på 24 timer er registreret 113 potentielt farlige situationer.

De trafikale udfordringer svarer til, at der opstår konflikter hvert 12. minut i døgnet - primært mellem bilister og cyklister.

- Vi får jævnligt henvendelser fra borgere, der oplever farlige situationer i rundkørslen, siger Morten Heegaard Christensen, der er trafikmedarbejder i kommunen, til TV 2.

Overvågningen afslører konflikter

Problemerne har fået Roskilde Kommune til at få lavet en rapport med en vurdering af sikkerhedsniveauet og udfordringerne i rundkørslen, der samler de tre veje Møllehusvej, Helligkorsvej og Fælledvej vest for centrum af den sjællandske by.

Fem overvågningskameraer overvågede i løbet af to hverdage i februar trafikken i rundkørslen fra klokken seks om morgenen og 12 timer frem.

På baggrund af video og overvågningsbilleder fastslår rapporten, at rundkørslen er en "risikolokalitet".

Det fremgår blandt andet af rapporten, at trafikanterne flere gange holder på fodgængerovergangen, hvilket kan tvinge fodgængerne til at gå ud på kørebanen.

Ser sig ikke for

Det cirkelformede anlæg er samtidig den rundkørsel, hvor politiet registrerer flest uheld og ulykker.

I perioden 2009-2018 har politiet registreret i alt 18 uheld i rundkørslen, der er udformet som en fem-benet rundkørsel med en cykelbane. Heraf var de tre uheld med personskade.

Uheldene tyder ifølge rapporten på, at bilisterne ikke ser sig ordentligt for, når de kører ind i rundkørslen, men i stedet holder øje med, om der er andre biler i rundkørslen.

- Rapporten bekræfter, at vi står med et trafiksikkerhedsmæssigt problem, siger Morten Heegaard Christensen.

Han mener desuden, at der findes et stort mørketal i politiets statistikker over antallet af uheld.

Tvinges ned i fart

Rundkørslen er flere gange blevet bygget om for at få gjort den mere sikker, men det har langt fra afhjulpet problemerne.

Kommunen vil nu se på, hvordan trafiksikkerheden kan forbedres i rundkørslen via flere konkrete forslag.

Blandt andet vil kommunen undersøge muligheden for såkaldte pudebump, som tvinger bilisterne ned i fart. Det sker blandt andet på baggrund af erfaringer fra Slagelse Kommune, fortæller Morten Heegaard Christensen.

En smallere vejbane i rundkørslen kan også være med til at forbedre den trafikale situation, lyder det i rapporten.

Det vurderes samlet at koste op imod 700.000 kroner at lave forbedringerne.