Overblik: Det er partierne blevet enige om

Et farvel til projektet Lindholm og en åbning for udenlandsk arbejdskraft er noget af det, de forhandlende parter er blevet enige om.

Mette Frederiksen har tirsdag aften kort f√łr midnat meddelt, at hun har st√łtte til at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.

Dermed er der sat forel√łbigt punktum for tre ugers forhandlinger p√• Christiansborg, hvor der blandt andet er blevet diskuteret arbejdsudbud, klima, √łkonomi og velf√¶rd.

Det har udmundet sig i en 18 sider lang politisk aftale om en ny retning indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Dokumentet har fået titlen 'Retfærdig retning for Danmark.'

Herunder kan du se nogle af de centrale punkter fra aftalen:

Det er partierne nået til enighed om

 1. Planer om skrotte Lindholm

  √ėen skulle have huset kriminelle udl√¶ndinge med udvisningsdom, men bliver muligvis ikke til noget. Der skal i stedet afs√łres alternative muligheder. De d√łmte udl√¶ndinge skal dog heller ikke blive p√• Udrejsecenter K√¶rshovedg√•rd i Midtjylland. Det er uvist, hvor det nye udrejsecenter skal placeres.

 2. Aftale om minimumsnormeringer i daginstitutioner

  Finansieringen er endnu ikke forhandlet p√• plads, men planen er, at minimumsnormeringer i daginstitutioner skal v√¶re fuldt indfaset i 2025. Normeringerne har v√¶ret et af SF's centrale valgl√łfter. Der er heller ikke sat tal p√• normeringerne. 

 3. Danmark skal igen tage imod kvoteflygtninge

  Hvor mange er endnu ikke aftalt, men Danmark har tidligere taget imod 500 om √•ret. 

 4. Nationale tests skal afskaffes

  De nationale tests i folkeskolen har m√łdt meget kritik. De tester elevernes kundskaber og f√¶rdigheder i syv forskellige fag, og ti test er obligatoriske fra 2. til 8. klassetrin. De skal nu afskaffes. 

 5. B√łrnefamilier skal v√¶k fra Sj√¶lsmark

  B√łrnefamilier skal v√¶k fra Udrejsecenter Sj√¶lsmark. Det skal underst√łtte, at ‚ÄĚb√łrnene f√•r s√• normalt et hverdagsliv som muligt,‚ÄĚ st√•r der i de fire partiers aftale. Et nyt udrejsecenter skal oprettes efter anbefalinger fra R√łde Kors og en rapport fra Ombudsmanden.

 6. Der skal nedsættes en ydelseskommission

  P√• 12 m√•neder skal en kommission komme med bud p√•, hvordan forskellige ydelser som integrationsydelsen og kontanthj√¶lpsloftet skal indrettes. Indtil der er en afklaring, indf√łres en midlertidig kontanthj√¶lp til s√¶rligt udsatte familier.

 7. Grænsekontrollen bliver

  Der vil stadig v√¶re gr√¶nsekontol ved den dansk-tyske gr√¶nse, selvom de radikales Morten √ėstergaard har betegnet den som en del af ‚ÄĚsymbolpolitikken‚ÄĚ.

 8. Danmark skal leve op til Paris-aftalen

  Regeringen vil levere p√• klimaomr√•det, som var en af valgkampens helt store emner. Den har et m√•l om at efterleve kravene fra Paris-aftalen, som blandt andet foreskriver en CO2-reduktion p√• 70 procent frem mod 2030. 

 9. Mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft

  Hvordan, arbejdsudbuddet skal h√•ndteres i fremtiden, var en stor knast i forhandlingerne. Af aftalepapiret fremg√•r det, at virksomheder skal have nemmere ved at tiltr√¶kke udenlandsk arbejdskraft. 

 10. Regionerne skal videref√łres

  Den fungerende statsminister, Lars L√łkke Rasmussen (V), grundlagde dem, og han havde ogs√• planer om selv at afvikle dem. Men S-regeringen vil videref√łre regionerne, s√• der fortsat er et "decentralt sundhedsv√¶sen med afg√łrende regional indflydelse og medbestemmelse", st√•r der i aftaleteksten. 

 11. Afgifterne på tobak hæves

  Det bliver dyrere at ryge. Det stod klart allerede f√łr valget, hvor n√¶rmest alle partier ytrede √łnske om at h√¶ve priserne p√• tobak. Hvor dyr en pakke cigaretter i fremtiden bliver, vides ikke. 

Danmark skal igen tage imod kvoteflygtninge

Et af de krav, som blandt andre SF gik til forhandlinger med, var, at der skulle åbnes for, at Danmark kunne modtage kvoteflygtninge igen. Det er blevet skrevet ind i aftalen.

Hvor mange kvoteflygtninge vides endnu ikke, men Danmark har tidligere taget imod 500 kvoteflygtninge om året.

Derudover skal planen om et udrejsecenter p√• Lindholm droppes. Hvad der skulle ske med √łen Lindholm efter valget, var et af de sp√łrgsm√•l, som Mette Frederiksen ikke gav et klart svar p√• under valgkampen.

De radikales Morten √ėstergaard udtaler, at man nu er blevet enige om at "skrinl√¶gge alletiders d√•rligste l√łsning," men han giver ikke udtryk for, at der er fundet et alternativt sted at sende kriminelle udviste hen.

Aftale om minimumsnormeringer

Det fremg√•r ogs√• af den politiske aftale, at der skal indf√łres lovbundne minimumsnormeringer, der implementeres i perioden frem mod 2025.

Det har v√¶ret en af SF's helt store m√¶rkesager under valgkampen og de efterf√łlgende forhandlinger, og Pia Olsen Dyhr siger, hun er "sv√¶rt begejstret".

Dog g√łr hun klart, at partierne endnu mangler at forhandle den konkrete model for minimumsnormeringer p√• plads. Der er nemlig endnu ikke lagt en detaljeret √łkonomisk plan, der anviser, hvor finansieringen til alle ambitionerne skal komme fra.

Det skal f√łrst forhandles senere, siger Pia Olsen Dyhr.

- Det er noget, vi kommer til at forhandle. Fra SF's side har vi foreslået en række skatter. Vi er ikke nået hele vejen, men vi er dog noget af vejen i aftalen, siger hun.

Partierne er også blevet enige om, at de nationale tests skal afskaffes.

Enhedslisten har fået garantier

Enhedslistens Pernille Skipper har f√•et en "garanti" og en "forsikring" om, at den nye S-regering ikke vil f√łre en politik, der √łger uligheden, s√¶nker skatten i toppen eller s√¶nker overf√łrselsindkomsterne.

Danmark er dermed "ude af de arbejdsudbudsreformer, som har pr√¶get de senere √•r" if√łlge Skipper.

- Det betyder samlet set, at vi er ude af et regime, hvor man tager penge fra dem, der er syge eller ude af job, for at give til de rige, siger hun.

Mette Frederiksen: Intet regeringsgrundlag

P√• et pressem√łde sent tirsdag aften fort√¶ller Mette Frederiksen, at S-regeringen ikke kommet til at udarbejde et regeringsgrundlag for den kommende regeringsperiode.

S, R, SF og EL er blevet enige om en "politisk forståelse", siger hun.

- Det her er ikke et regeringsgrundlag, og der kommer ikke et. Jeg kommer til at pr√¶sentere regeringens id√©er og det arbejde, vi s√¶tter os for. Det her er en politisk forst√•else mellem de fire partier, og det er grundlaget for, at vi kan danne en regering, siger Mette Frederiksen og tilf√łjer:

- Det er selvf√łlgelig det grundlag, vi kommer til at arbejde p√•. Jeg f√łler mig meget forpligtet over for det her papir og kommer til at v√¶re tro over for b√•de dets ord og intention hele vejen igennem.

Den forrige socialdemokratiske regering blev kritiseret for l√łftebrud, fordi den ikke fulgte sit regeringsgrundlag. Den gang kommer der ikke et.

Derudover g√łr hun klart, at det bliver en "hovedopgave" for den smalle S-regering at k√¶mpe for at f√• gennemf√łrt Mette Frederiksens pensionsforslag, som skal give en ret til tidligere pension.

Et flertal på Christiansborg inklusiv Radikale Venstre har dog afvist forslaget.