Samfund

I dag kåres verdens bedste restauranter - danske Noma er blandt favoritterne

Noma løb med titlen som verdens bedste restaurant i både 2010, 2011, 2012 og 2014.

Tirsdag kåres verdens 50 bedste restauranter til et stort gallaarrangement i Marina Bay Sands i Singapore.

Og danske Noma spåes gode chancer ved festlighederne, der løber af stablen 20.45 lokal tid – 14.45 dansk tid.

Restauranten nævnes nemlig blandt favoritterne til at løbe med titlen som verdens bedste.

Madanmelder: - Må føre til førsteplads

Blandt dem, der ser positivt på Nomas konkurrencedygtighed, er madanmelder og redaktør på Børsen Ole Troelsø.

I modsætning til Michelin-stjernen er det ved tirsdagens kåring branchen selv, der udpeger vinderne. Og det er en fordel for den danske restaurant, lyder det.

- Noma er jo i kraft af de mange års himmelfærd nogle, man kender. Der er enormt meget opbakning til Noma, siger han til TV 2.

Men konkurrencen handler også i høj grad om gastronomien. Og ifølge madanmelderen skiller den danske gastronomi-rockstjerne sig også ud på netop det punkt.

- De står for en gastronomi og et koncept i dag, som er så unikt, at det må føre til en førsteplads igen, siger Ole Troelsø.

Færdig som genganger

Hvis lykken skulle tilsmile det danske spisested tirsdag, er det dog ikke første gang, at de kan pryde sig med netop den kåring.

Noma løb med titlen som verdens bedste restaurant i både 2010, 2011, 2012 og 2014.

I 2016 lukkede det danske spisested ned for at flytte til nye lokaler og genopstå med et nyt koncept. Og det betyder, at restauranten undviger konkurrencens nye regler, der gælder fra i år.

Det er ikke længere muligt at stemme på en restaurant, som tidligere har vundet prisen. Men på grund af reinkarnationen betragtes Noma som ny og har derfor mulighed for at vinde prisen – på trods af at restauranten er løbet med kåringen før.

Jeg tror, mange tænker: Lad os sende Noma af sted. De fortjener at få denne her afsked som værende de bedste - igen

Ole Troelsø, madanmelder og redaktør på Børsen

Men ændringen betyder også, at Nomas største konkurrenter på forhånd er ude af konkurrencen, forklarer mad- og vinredaktør på Berlingske Søren Frank.

Og det er bare én af grundene til, at han spår den danske restaurant gode chancer.

- Man har ikke kunnet stemme på de tre til fire største konkurrenter. Og Noma har derudover en historisk chance i år, fordi det er et år siden, at de er åbnet. Hele stemmesæsonen passer med Nomas første sæson, hvor mange har været forbi dem, siger han til TV 2.

En betragtning, madanmelder og redaktør på Børsen Ole Troelsø er enig i.

- Jeg tror, mange tænker: "Lad os sende Noma af sted. De fortjener at få denne her afsked som værende de bedste - igen", siger han til TV 2.

Dansk 19. plads sidste år

Ifølge Søren Frank betyder det "alt" for den danske madscene, når danske restauranter løber med den prestigefulde kåring.

- Uden denne her liste ville den københavnske og den danske madscene ikke se ud, som den gør. Det har boostet gastroturismen, siger han.

De tidligere kåringer af Noma har fået såkaldte foodies - særligt madglade - til at valfarte til København for mad. Derigennem har de madglade besøgende også fået øjnene op for andre danske restauranter, uddyber Søren Frank.

Ved sidste års kåring kom danske Geranium ind på en 19. plads, og italienske Osteria Francescana genvandt titlen fra 2016 som verdens bedste restaurant. Samme år som Noma var lukket.

Men nu er den danske perle på plads i de nye omgivelser og klar til at tage kampen op. Om det lykkes, vil vise sig, når listen over de 50 bedste restauranter i verden afsløres i eftermiddag dansk tid.

Verdens bedste restauranter

Herunder kan du se en liste over de seneste ti års vindere:

2018: Osteria Francescana - Modena - Italien

2017: Eleven Madison Park - New York - USA

2016: Osteria Francescana - Modena - Italien

2015: El Celler de Can Roca - Girona - Spanien

2014: Noma - København - Danmark

2013: El Celler de Can Roca - Girona - Spanien

2012: Noma - København - Danmark

2011: Noma - København - Danmark

2010: Noma - København - Danmark

2009: El Bulli - Roses - Spanien