Jesper Nielsen fyret i Danske Bank - 87.000 kunder berørt i gebyrsag

Danske Bank betaler omkring 400 millioner kroner tilbage til kunder, der har betalt for meget i gebyr.

Danske Bank har fyret direktør Jesper Nielsen. Han fratræder sin stilling som ansvarlig for Banking DK og træder ud af direktionen.

Det skriver banken i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at kunder, der har investeret i produktet Flexinvest Fri, i en bestemt periode har betalt et for højt aftalegebyr.

Sagen berører omkring 87.000 kunder i Danmark, der har investeret i produktet. Den administrerende direktør Chris Vogelzang undskylder for sagen.

- Alle berørte kunder vil naturligvis blive godtgjort, ligesom vi tager alle de nødvendige tiltag for at undgå, at noget lignende kan ske i fremtiden, siger han.

Der er tale om to kundegrupper, hvor der for en typisk kunde vil være tale om en godtgørelse i størrelsesordenen 1000-2000 kroner. Danske Bank forventer, at det samlede beløb vil udgøre omkring 400 millioner kroner.

Det bliver Glenn Söderholm, der overtager for Jesper Nielsen. Söderholm har indtil nu haft ansvaret for bankens aktiviteter i Norge, Sverige og Finland.

Intern undersøgelse og alvorlig kritik

Banken blev første gang opmærksom på problemet gennem deres interne kontrolfunktion og via en medarbejder i september 2018. Derudover var der enkelte kundeklager over høje gebyrer.

Den efterfølgende gennemgang bekræftede problemet med forhøjede gebyrer og forventningen om lave afkast, og i november sænkede banken gebyrerne på Flexinvest Fri.

Fyringen af Jesper Nielsen kommer som et chok for alle. Han har i sin tid som vikar været meget vellidt både i og uden for Danske Bank, mens bestyrelsen ledte efter en ny administrerende direktør. Nu viser det sig, at det produkt han stod i spidsen for, Flexinvest, har betydet, at en lang række kunder er gået i minus på et lavrisikoprodukt. Altså, hvor banken har solgt det som det sikreste af det sikreste, men hvor sandheden er, at det i stedet havde været bedre for kunderne at lægge deres penge under hovedpuden. Det er en sag, som Danske Bank bare ikke har brug for at sidde med lige nu.

Finanstilsynet er løbende blevet orienteret om problemet og er i gang med en undersøgelse - en undersøgelse, bankens ledelse forventer vil udmønte sig i en alvorlig kritik.

Sagen er "meget alvorlig", lyder det fra Finanstilsynet i en pressemeddelelse. Tilsynet ventes at træffe en afgørelse i sagen i sensommeren.

Kan have overtrådt EU-regler

Flexinvest er et investeringsprodukt, Danske Bank tilbyder sine private bankkunder, og er ifølge bankens egen beskrivelse en simpel investeringsløsning.

Her kan man vælger forskellige risikoprofiler, alt efter hvor mange penge man er villig til at satse på ens investeringer. Altså en profil med høj, middel eller lav risiko.

Det problem, som har ført til fyringen af Jesper Nielsen og til Finanstilsynets undersøgelse, er, at Danske Banks pris for en lavrisikoprofil har været for dyr, i forhold til det afkast der rettelig kan forventes.

Det skyldes, at profilerne med lav risiko blandt andet er sammensat af en hel del obligationer, der har meget lave renter – og derfor meget lave afkast.

Dermed kan Danske Bank have overtrådt EU-regler, hvor bankerne skal være sikre på, at deres investeringsprodukter er prissat korrekt.

Det vurderer Simon Richard Nielsen, indsigtsredaktør hos Finans Watch, som også beskriver sagen som meget alvorlig for Danske Bank.

Vil rydde helt op

Per Hansen, investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordnet, ser fyringen som udtryk for, at Danske Bank vil føre en ny kurs om nultolerance.

Han beskriver den nye stil som "operation clean up", hvor den nye administrerende direktør har fået besked af bestyrelsen om, at der fremover ikke skal kunne sættes en finger på Danske Bank.

Nyheden kommer dog på et tidspunkt, hvor aktionærerne i banken i forvejen er i højt alarmberedskab oven på de hvidvaskskandaler, der har ramt Danske Bank, lyder det videre fra Per Hansen.

- (Nyheden, red.) kommer ud af det blå og er noget, der er med til at fastholde, at investorernes nerver angående Danske Bank er noget flossede.

Ved Københavns fondsbørs åbning mandag falder Danske Bank aktien omkring 1,7 procent.