Advarer mod forbudte stoffer fundet i legetøj købt på nettet

Forbrugerrådet Tænk har fundet hormonforstyrrende stoffer i 9 ud af 29 stykker legetøj, som er købt på nettet.

Som forælder kan det være fristende at gå på internettet i jagten på billigt plastiklegetøj.

Men vælger du at klikke ind på udenlandske hjemmesider som Wish, eBay og Amazon, skal du være ekstra opmærksom.

Hjemmesiderne er nemlig ikke forpligtede til at overholde EU's krav for brug af kemikalier, og derfor kan du risikere at købe produkter med hormonforstyrrende stoffer.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man netop testet plastiklegetøj fra ovenstående hjemmesider, og her har det vist sig, at 9 ud af 29 stykker legetøj indeholder de farlige stoffer ftalater.

Hvad er ftalater?

Ftalater findes i en lang række forskellige blødgjorte plast-, gummi- og skummaterialer.

Flere ftalater er hormonforstyrrende og skader vores forplantningsevne. De afgives fra produkterne med tiden, men kan også optages ved direkte hudkontakt. De binder sig il overflader i hjemmet og til støvpartikler. Dermed kan ftalater spredes i miljøet. Miljømærkerne 'Svanen' og 'Blomsten' stiller krav om, at de problematiske ftalater ikke må anvendes. 

Kilde: Miljøstyrelsen

- Ftalater bruges blandt andet til at blødgøre plastik i legetøj, så det er nemmere at bøje. Men det findes ikke i alt blødt legetøj, og derfor kan markedet være rigtig svært at finde rundt i, siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Smid legetøjet ud

Ved tæt kontakt med huden kan ftalater trænge ind i kroppen. Derfor kan det især være skadeligt, hvis børnene putter legetøjet i munden.

Det forklarer ph.d. i kemi fra Teknologisk Institut, Lars Haahr Jepsen.

- Ftalater bruges i lande som Kina, fordi det er den billigste måde at producere legetøjet på, siger han og fortsætter:

- Men det er farligt, fordi forplantningsevnen blandt andet forstyrres. Det kan betyde, at piger kan gå hurtigere i puberteten, mens drenges sædkvalitet kan forringes.

Har man købt legetøj fra Kina og er man i tvivl om, hvorvidt det indeholder ftalater, råder Lars Haahr Jepsen derfor til, at man smider det ud.

Forbudt i Danmark, men...

I Danmark er ftalater forbudt i legetøj til børn under tre år, mens det kun må findes i begrænsede mængder i legetøj til børn op til 14 år.

Derfor har Forbrugerrådet Tænk anmeldt det farlige legetøj, som de har fundet på hjemmesiderne, til Miljøstyrelsen.

Både danske og europæiske producenter er forpligtede til at overholde lovgivningen. Men da Wish, Amazon og Ebay ofte handler med legetøj, der er lavet udenfor EU, er kravene ikke lige så skrappe, lyder det fra Miljøstyrelsen:

CE-mærkning er en angivelse af, at et produkt overholder EU-lovgivningen. Video: Maria Runøe Møller

- Hvis du køber dit legetøj gennem en producent, der har importeret legetøjet til EU, skal producenten overholde reglerne. Men det led springer de udenlandske hjemmesider over, siger Inger Bergmann, kontorchef i Miljøstyrelsen, og fortsætter:

- Vi kan jo ikke håndhæve EU-regler i Kina.

Så længe lovgivningen ikke er ens for alle, råder Miljøstyrelsen såvel som Forbrugerrådet Tænk derfor til, at man køber sit legetøj inden for EU's grænser.

- Derudover er det bedste råd, vi kan give, at man husker sin kritiske sans, når man handler på nettet, og ikke går efter de allerbilligste produkter, siger Inger Bergmann.

Legetøj fjernet fra hjemmesiderne

Miljøstyrelsen har efterfølgende været i kontakt med Wish, Amazon og eBay og har konstateret, at de anmeldte produkter ikke længere kan købes på hjemmesiderne.

I en mail til TV 2 skriver Wish, at man ikke var klar over, at produkterne var ulovlige:

- Med flere end to milliarder produkter sætter vi vores lid til, at samfundet hjælper med at forsikre, at vores produkter lever op til den standard, vores kunder efterspørger, skriver Wish.

- Vi er taknemmelige over, at TV 2 og Forbrugerrådet Tænk har valgt at informere os.

Også Amazon bekræfter, at de pågældende produkter er fjernet fra firmaets hjemmeside:

- Produkter fra en tredjepart er forpligtet til at overholde alle relevante love og regler, når de registreres hos os. Bliver reglerne ikke overholdt, vil vi straks handle, og producenten vil få fjernet sin konto hos os, skriver Amazon i en mail til TV 2.