Samfund

90.000 danskere bliver nu rykket for gæld

De mange danskere skylder i alt 1,7 milliarder kroner.

Mens der længe har været rod i Skats inddrivelsessystem, er danskernes gæld til det offentlige vokset støt.

Statens inkassoselskab, Gældsstyrelsen, er imidlertid begyndt at inddrive penge fra de største skyldnere.

Og i de kommende uger vil næsten 90.000 danskere og 3000 virksomheder blive rykket for deres gæld.

- Tilsammen skylder de 1,7 milliarder kroner, siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh, der tror, at en del vil betale med det samme, når de modtager rykkeren.

- Mange har måske glemt, at de skylder penge, eller de har troet, at gælden er gået i sig selv. Men det er vigtigt at understrege, at gælden aldrig forsvinder af sig selv - tværtimod kommer der renter på, og der taler vi altså en inddrivelsesrate på omkring otte procent, siger han.

Skatteyderne skylder 116 milliarder kroner

Før i tiden var det kommunerne og staten, der stod for inddrivelsen af gæld. Men i 00'erne opstod idéen om at samle inddrivelsen i et fælles it-system. Løsningen blev EFI, som blev taget i brug i 2013.

Systemet var dog fyldt med fejl og blev lukket igen to år efter. Siden har inddrivelsen ikke fungeret, og skatteydernes gæld er steget til rekordhøje 116 milliarder kroner.

Frem mod 2021 har VLAK-regeringen investeret ti milliarder kroner i at rydde op i Skat. Det har blandt andet betydet, at skatteforvaltningen nu er blevet inddelt i syv styrelser. Derudover er mange af pengene brugt på at ansætte flere medarbejdere, som skal inddrive den store gæld.

Lang vej endnu

Og det ser ud til at virke. Sidste år lykkedes det Gældsstyrelsen at inddrive 7,1 milliarder kroner, som er det højeste beløb i nyere tid. Og i år er yderligere 3,5 milliarder kroner allerede blevet tilføjet til puljen. Sideløbende er styrelsen ved at implementere et nyt inddrivelsessystem, PSRM.

- Vi er på vej til normalisering, men det tager selvfølgelig tid. Der er en million danskere, der skylder alt mellem 100 kroner og op til tusindvis af kroner, så der er lang vej endnu, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Derfor glæder han sig også over, at de nu sender yderligere 90.000 rykkere ud.

- Inden året er omme forventer vi at overgå sidste års beløb og inddrive mere end syv milliarder kroner, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Er du ikke i stand til at betale hele det beløb, du skylder, råder Gældsstyrelsen til, at du kontakter dem og laver en afdragsordning, der tager udgangspunkt i din betalingsevne.

Vælger du at ignorere rykkeren, vil din gæld som sagt stige. Derudover har Gældsstyrelsen mulighed for at ty til andre midler som at tage pengene fra din overskydende skat eller foretage udlæg på din bankkonto. Det sker for eksempel, hvis du har fast ejendom eller ejer en bil.