Samfund

Skive ramt af smitsom og dødelig hundesygdom

For en vaccineret hund er smittefaren nærmest lig nul, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Der er konstateret tilfælde af hundesyge i den midtjyske by Skive.

Derfor advarer foreningen Dyrenes Beskyttelse nu byens hundeejere mod at gå tur med hunde, som ikke er vaccineret mod sygdommen.

Bliver en hund først smittet med hundesyge, kan den ikke behandles, og derfor er der stor risiko for, at den vil dø af den smitsomme virus, lyder det fra dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse.

- I og med at vi har konstateret sygdommen i et område, hvor mange lufter sin hund, og der kan være risiko for smitte, så synes vi, det er på sin plads at advare mod det, siger hun til TV 2.

Obduktion viste sygdom

Udmeldingen fra Dyrenes Beskyttelse kommer efter en obduktion af tre rævehvalpe, som viste, at dyrene var døde af hundesyge.

Ansatte på et værksted på Engvej i byen havde gennem en periode observeret ræveungerne lege i området. De slog alarm til foreningen, fordi de havde set hvalpene spise af, hvad de tror var en gammel fisk, hvorefter de pludselig blev dårlige og døde.

Formodningen var, at rævene var blevet forgiftet, hvorfor de blev sendt til obduktion. Dog var dødsårsagen hundesyge, som også ses hos netop ræve, ulve og beslægtede arter som eksempelvis minken.

Siden har Dyrenes Beskyttelse fået viden om endnu en ræv i området, der er smittet med hundesyge.

Få hunde vaccineret

Hundesyge er en smitsom virussygdom, der overføres mellem dyrene ved kontakt – eller hvis en rask hund indtager for eksempel spyt, afføring eller urin fra et smittet dyr.

Tegn på hundesyge

De første tegn på hundesyge er feber (39,5-40,5 grader). Temperaturen vil falde efter få dage, men stige igen senere. 

Hunden vil også få forkølelseslignende symptomer, som grønligt flåd fra øjne og næsebor. 

Herefter er andre symptoner nedsat appetit, opkast og diarré samt hoste. 

Et par uger efter de første symptomer er observeret, kan der udvikles voldsomme hornagtige fortykkelser af trædepuder og snude.

I anden fase støder der også ofte alvorlige følgesygdomme til som lunge- og mavetarmbetændelse.

Kilde: Dyrlægevagten.dk

- Sygdommen kan smitte som forkølelse, hvis hunde nyser, rører ved hinanden eller hoster hinanden i hovedet. Men også hvis en ræv har urineret et sted, og en hund går der, får urinen på sine poter og derefter slikker på dem, siger Inger Lund Overgaard.

Er en hund vaccineret mod hundesyge, er smittefaren dog nærmest lig nul, lyder det fra overlægen.

Derfor er den altoverskyggende opfordring fra Dyrenes Beskyttelse, at hundejere skal sørge for, at deres hunde er vaccineret.

- Vi vil gerne opfordre alle hundeejere i Skive og omegn til at få deres hund vaccineret mod hundesyge hurtigst muligt. Hvis man holder af sin hund, så er det rigtig trist at miste den, fordi man ikke har fået den vaccineret, siger hun.

Dyrenes Beskyttelse har ikke fået indberetninger om hundesyge i andre danske byer.