Samfund

Organisationer vil have såret dreng genforenet med sin mor

Dansk dreng fra syrisk flygtningelejr bør ikke adskilles fra sin mor, lyder det fra Red Barnet og Røde Kors.

Både Red Barnet og Røde Kors hilser det velkommen, at danske myndigheder har hentet en såret 13-årig dansk dreng ud af den syriske flygtningelejr al-Hol.

Men organisationerne er bekymrede over, at moren tilsyneladende ikke skal med hjem til Danmark.

- Vi er både glade og lettet over, at drengen nu er kommet i sikkerhed og får den lægelige behandling, han har behov for.

- Samtidig er vi bekymret over, at han tilsyneladende er blevet adskilt fra sin mor, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Pårørende er orienteret

Det er første gang, at Danmark officielt evakuerer en statsborger fra en flygtningelejr, der er kendt for at huse støtter af Islamisk Stat.

Udenrigsministeriets Borgerservice har bekræftet, at en alvorligt såret dreng med dansk statsborgerskab er blevet evakueret.

Det er sket med henblik på medicinsk stabilisering, oplyser myndigheden i en email.

Drengens pårørende i Danmark er orienteret og vil overtage ansvaret for drengen og selv stå for hjemtransporten til Danmark, oplyser ministeriet.

Ifølge TV 2s oplysninger har drengens mor givet skriftlig tilladelse til, at drengen hentes ud af lejren. Moderen forbliver selv i lejren, da de danske myndigheder vurderer, at hun udgør en sikkerhedsrisiko.

Klart humanitært signal

Barnets tarv er, at det - såvidt muligt - kan forblive sammen med sine forældre, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er næsten umuligt at forstå, at man som dansk statsborger tager til Syrien for at kæmpe for kalifatet.

- Men det er på ingen måde børnenes ansvar. De har ret til beskyttelse. At varetage barnets tarv er også at sørge for, at barnet kan være sammen med sine forældre, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, ser evakueringen af den sårede dreng som et "klart humanitært signal".

- Det viser, at man kerer sig om danske statsborgere. Vi håber, det giver anledning til, at man på sigt også vil overveje at tage andre børn ud fra de forfærdelige omstændigheder, de lever under, siger Anders Ladekarl.

Som udgangspunkt bør drengen genforenes med sin mor, mener generalsekretæren.

- Det er vigtigt at få barnet ud til medicinsk behandling, men vi så helst, at moren også var kommet med, siger Anders Ladekarl.

For godt to uger siden blev 12 forældreløse franske børn reddet ud af flygtningelejre i Syrien. Heraf to med dansk-fransk baggrund.