Samfund

Video af børn i bøn i dansk folkeskole skaber shitstorm

Eleverne bliver taget som gidsler, mener skoleleder, efter en video fra en emneuge på Thyregod Skole har spredt sig.

En folkeskole ved Vejle er endt i en storm af vrede beskeder.

Det sker, efter en sudansk mor til en dreng i tredje klasse på Thyregod Skole har valgt at lægge en video på nettet, hvor hendes søn viser sine klassekammerater, hvordan man beder som muslim.

Videoen blev optaget tilbage i november 2018, men det var først onsdag, at den stærkt indvandrerkritiske hjemmeside document.dk fik kendskab til videoen og delte den med sine brugere.

Her blev den modtaget med vrede.

- Den lærer skulle fyres med et los i røven. Føj for den, skriver en.

En anden skriver:

- Det er ikke noget, min datter skal være med til, det er helt sikkert, medmindre skolen gerne vil brændes ned til grunden.

Sådan bliver det ved.

Aldrig oplevet noget lignende

Udover de mange vrede beskeder i kommentarsporerne har skolen også modtaget mange vrede emails, og det påvirker skoleleder på Thyregod Skole, Gert Hougaard.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger han til TV 2.

Også skolens bestyrelse er rystet, fortæller formand Kenneth Reinholt Madsen.

- Det hele kom som et chok for os. Jeg har også været inde og se nogle af kommentarsporerne, og hvordan der bliver skrevet om videoen. Det er jeg rigtig ked af. Skolen er i en rigtig god udvikling, hvor der bliver arbejdet godt med integration. Sådan noget her ødelægger det. Fordi vi forsøger at lære om hinanden her. Jeg bliver lidt ked af det, siger han til TV 2.

'Kend mit liv'

Bedeseancen skete i forbindelse med en emneuge med titlen ’Kend mit liv’. Her skulle børnene i klassen fremvise forskellige måder at leve på, og alt fra polsk mad til muslimsk bøn blev berørt.

I videoen ser man drengen instruere sine klassekammerater med jysk dialekt.

- Først så viser jeg det, så gør I det bagefter, siger han, inden han iført en traditionel muslimsk hvid kjole går i gang med ritualet. Moren ser med fra siden og hjælper drengen med at huske det hele. Mens drengen fortæller, kan man høre flere af de andre børn i klassen småfnise af situationen.

Inden bønnen gik i gang, havde læreren gjort det klart over for moren, at hun ikke måtte filme i klassen. Det må man ikke på skolen helt generelt, uden man har indhentet samtykke fra de øvrige forældre.

- Hun har udtrykkeligt fået besked på, at hun ikke måtte. Hvis hun skulle tage billeder, så skulle det kun være af hendes egen søn, siger Gert Haugaard.

Men moren brød aftalen, og læreren opdagede aldrig, at kvinden optog en film.

Skolen opdagede heller ikke, at videoen blev lagt på nettet. Ikke før torsdag morgen, hvor en forælder kom ind på Gert Hougaards kontor og viste ham de mange kommentarspor, hvor folk harcelerer over videoen fra klassen.

Siden har skolen forsøgt at få kontakt til moren, men uden held.

Børnene er gidsler

Siden har Gert Hougaard ikke sovet så godt. De mange negative beskeder fylder meget, og han tænker især på skolens børn.

- Jeg synes, de er taget som gidsler i denne her situation.

Men selvom det i øjeblikket er ubehageligt at være skoleleder på Thyregod Skole, understreger han, at læreren har hans fulde opbakning efter forløbet.

Samme indstilling er der er i skolens bestyrelse. Her er der også fuld tillid til alle ansatte, forsikrer Kenneth Reinholdt Madsen. Han åbner dog mulighed for, at det skal være tydeligere, hvad man må og ikke må i forhold til at filme i klasserne.

- Måske skal vi have strammet op for nogle procedurer omkring det, siger han.