Samfund

Unge får 'horn' ved overforbrug af mobilen, viser studie – forsker kalder det sludder

Skulle der være noget om snakken, vil det mest af alt være en finurlighed, man kan grine af, lyder det fra førende dansk ekspert.

Du kender måske det, at man sidder med sin mobiltelefon i hånden og hovedet let foroverbøjet for at kigge på skærmen.

Det spænder lidt i nakken, men man tænker ikke nærmere over det.

Ifølge et studie fra University of the Sunshine Coast i Australien kan det dog være et ildevarslende tegn. For studiet hævder, at man kan udvikle en gevækst i nakken, der mest af alt kan minde om nedadvendte horn, hvis man sidder for meget og for længe med bøjet nakke.

Studiet er udgivet i 2018, men er i løbet af de seneste dage blevet omtalt af store medier som britiske BBC og amerikanske Washington Post samt mange andre medier.

Spørger man Jan Hartvigsen, der er professor og institutleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og en af verdens førende forskere i muskel- og ledsmerter, skal man dog ikke være nervøs:

Grundlæggende mener jeg, at det er noget sludder

Jan Hartvigsen, professor

- Grundlæggende mener jeg, at det er noget sludder. Det kan man simpelthen ikke konkludere. Fra et videnskabeligt synspunkt er der ikke noget om det, og jeg kan ikke se, at den belastning skulle kunne forårsage det, siger han.

Bygger på 1200 røntgenbilleder

Studiet er lavet af kiropraktor og ph.d. i biomekanik David Shahar samt lektor i biomekanik Mark G.L. Sayers fra det australske universitet.

De to forskere udgav allerede i 2016 en videnskabelig artikel, hvor de undersøgte 218 røntgenbilleder af kranier fra personer i aldersgruppen 18-30 år. Her konstaterede de, at der i 41 procent af tilfældene kunne observeres en knoglevækst i nakken – lige hvor kraniet møder nakken. Et område, der i forvejen har et lille bump.

I 2018 udkom så det større studie, hvor de undersøgte mere end 1200 røntgenbilleder af personer i alderen 18 til 86 år. Her blev knoglevæksten fundet hos 33 procent af de undersøgte. Jo yngre personerne var, jo oftere havde de knoglevæksten.

Væksten blev oftest fundet hos mænd og vurderet stor, hvis den var tre-fem millimeter. Som konklusion kæder forskerne det direkte sammen med brug af moderne teknologier:

- Vores hypotese er, at gevæksten fremkommer ved afvigende stillinger, forbundet med en vedvarende og udstrakt brug af håndholdte moderne teknologier, såsom smartphones og tablets, står der.

Vi har masser af buler i kraniet

Men så nervøse skal vi ikke være, lyder det fra professor Jan Hartvigsen. Han minder os om, at vi ofte er skeptiske, når ny teknologi kommer til. Det er sket flere gange i historien, siger han.

Jan Hartvigsen betegner mest af alt studiet som en finurlighed, man kan grine af, hvis der skulle være noget om snakken.

- Jeg er simpelthen ikke overbevist om, at det passer. Hvis det passer, er jeg ikke sikker på, at det har nogen betydning, siger han.

Jan Hartvigsen bakkes op af flere forskere, som New York Times har talt med. Heller ikke de er overbevist om, at et øget mobil- eller tabletforbrug kan medføre nye eller større knoglevækster på kraniet.

Jeg ser mange røntgenbilleder, og jeg har ikke set nogen af disse

David J. Langer, Lenox Hill Hospital, New York

Eller at det skulle være et problem.

- Man vil være mere tilbøjelig til at få problemer med sine disk (i ryggen, red.) eller forskydninger i halsen end en knogle, der vokser ud af kraniet. Jeg ser mange røntgenbilleder, og jeg har ikke set nogen af disse. Jeg hader at være nej-siger, men det virker fjernt, siger David J. Langer, der er chef for neurologisk afdeling på Lenox Hill Hospital i New York, til New York Times.

Det er dog, ifølge forskerne i New York Times og Jan Hartvigsen, velkendt, at personer, der sidder i en specifik position eller med bøjet nakke kan udvikle smerter og problemer i ryg og nakke.

Og det er heller ikke umuligt, at et træk fra en muskel kan skabe en mindre bule, siger Jan Hartvigsen.

Men han beder danskerne huske på, at alle kranier er forskellige. Nogle af en årsag. Andre på grund af traumer ellers fødselsdefekter.

- Der er masser af buler og udvækster i kraniet. Nogle steder bliver en nerve måske beskyttet, eller et træk fra en muskel kan forårsage en bule. Men det er ikke atypisk. Det er typisk sket på grund af evolutionen, siger han.

I 2016 blev fænomenet ”smartphone”-finger omtalt vidt og bredt på sociale medier. Heller ikke det var forskere overbevist om havde hold i virkeligheden.