Samfund

Lars Larsen træder tilbage som bestyrelsesformand for Jysk

Den jyske købmand har fået konstateret leverkræft, der har spredt sig.

Lars Larsen har valgt at træde tilbage som bestyrelsesformand for Jysk og Lars Larsen Group med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser møbelkoncernen i en pressemeddelelse.

Sønnen Jacob Brunsborg overtager posten som bestyrelsesformand.

Leverkræft har spredt sig

Skiftet i formandsstolen skyldes, at Lars Larsen for kort tid siden fik konstateret leverkræft, der har spredt sig.

- Det er desværre en meget alvorlig diagnose, jeg har fået, og derfor vil jeg bruge min tid og mine kræfter på min familie. Derfor betyder det meget for mig, at den fremtidige ledelse af virksomheden er på plads, siger Lars Larsen og fortsætter:

- Jeg er utrolig glad for og stolt over, at Jacob har valgt at tage imod rollen som bestyrelsesformand og dermed videreføre Jysk og Lars Larsen Group som en familieejet virksomhed.

Om sønnen siger Lars Larsen i pressemeddelelsen:

- Jacob har været en del af virksomheden igennem mange år og har haft en central rolle i bestyrelserne i mange af selskaberne i Lars Larsen Group. Han er uden tvivl den rigtige til at videreføre den virksomhed, jeg startede.

Et chok

Nyheden om Lars Larsens sygdom og formandsskiftet i Jysk kommer som et chok, fortæller TV 2s finanskommentator, Ole Krohn.

- Familien har følt, at det var på tide med et generationsskifte nu, da han er ramt af denne alvorlige sygdom. Det er en epoke i dansk erhvervs- og detailliv, der er ved at være ovre med generationsskiftet, siger han.

Går ydmygt til opgaven

47-årige Jacob Brunsborg er ked af omstændighederne for formandsskiftet, men understreger samtidig, at han ser frem til at arbejde videre med familievirksomheden.

- Min far har opbygget noget enestående, og han bliver umulig at erstatte. Men jeg og resten af familien går ydmygt til opgaven med at videreføre hans imponerende livsværk, siger Jacob Brunsborg.

Lars Larsens søn understreger, at de enkelte virksomheder i Lars Larsen Group er kendetegnet ved stærke selvstændige ledelser, og derfor vil han også i første omgang koncentrere sig om familien.

- Lige nu vil jeg fokusere på at støtte mine nærmeste i denne svære tid, og derfor vil jeg heller ikke komme nærmere ind på mine planer med formandsposten, siger Jacob Brunsborg.

Ifølge Ole Krohn kan det blive svært for aftageren at løfte opgaven:

- Det er ikke nemt at fylde så store sko ud efter Lars Larsen, men sønnen har noget erhvervserfaring. Han er blevet testet i forskellige dele af koncernen, blandt andet de aktiviteter, der har med golf at gøre. I forhold til at have den store strategiske næse, evnen for den gode handel - både lokal og globalt - er der et stort håndværk, der skal læres, siger TV 2s finanskommentator.

3,6 milliarder i overskud

15. juni kom det frem, at Lars Larsen var sygemeldt. Det oplyste kommunikationschef hos Jysk Nordic, Rune Jungberg Pedersen, til TV 2. Han kunne ligeledes fortælle, at der var sendt en meddelelse ud til medarbejderne om ejeren.

I den forbindelse ønskede kommunikationschefen dog ikke at uddybe, hvorvidt der var tale om alvorlig sygdom.

I februar i år kunne den 70-årige Lars Larsen glæde sig over et overskud på 3,6 milliarder kroner for regnskabsåret 2017/2018 - en stigning på 200 millioner kroner.

Præcis som tidligere år er det Jysk Group, der genererer langt den største del af overskuddet.

2700 butikker over hele verden

Iværksætteren åbnede den første Jysk i 1979 i Aarhus under navnet Jysk Sengetøjslager.

JYSK-grundlægger, Lars Larsen, var en af de første, der brugte sig selv i reklamer i Danmark. Video: Anders Masannek Jørgensen

Siden har virksomheden vokset sig til en verdensomspændende koncern med 2700 butikker, der ligger placeret i 52 lande, blandt andet Kina, Tyskland, De Forenede Arabiske Emirater og Thailand. Virksomheden har over 23.000 medarbejdere over hele verden.

Lars Larsen og hans familie er medejere af Jysk og er blevet vurderet til at være den fjerde rigeste familie i Danmark.

Lars Larsen bor i Silkeborg og er på 47. år gift med Kristine Brunsborg, der arbejder som butiksassistent i Jysk. Sammen har de børnene Jacob og Mette.

I 2004 udgav Lars Larsen sin selvbiografi, som blev gratis husstandsomdelt i hele Danmark. Bogen fik sin titel efter Lars Larsens slogan: "Go'daw, jeg hedder Lars Larsen - jeg har et godt tilbud".

Lars Larsen og Jysk gennem årene

 1. 1948

  1. Lars Larsen bliver født

   Lars Larsen kommer til verden i byen Arnborg, der ligger i Midtjylland. Senere flytter familien til Thy i Nordjylland.

 2. 1971

  1. Bryllup

   Lars Larsen bliver gift med Kristine Brunsborg. De får senere børnene Jacob og Mette.

 3. 1979

  1. Første Jysk-butik

   Lars Larsen åbner den første Jysk Sengetøjslager i Aarhus i Danmark. Butikken ligger der stadigvæk i dag.

 4. 1984

  1. Ekspanderer til udlandet

   I 1984 åbner Jysk sin første butik i Flensborg i Tyskland under navnet Dänisches Bettenlager.

 5. 1987

  1. Første reklame

   Lars Larsen dukker op i sin første tv-reklame på TV Syd med de senere så berømte ord ”Jeg har et godt tilbud”.

 6. 2004

  1. Husomdelt biografi

   I anledning af Jysks 25-årsjubilæum udgiver Lars Larsen en husomdelt biografi, der bliver trykt i 2,4 millioner eksemplarer og uddelt til alle danske husstande.

 7. 2006

  1. Får sin egen vej

   20. november tildeler Tørring-Uldum Kommune Lars Larsen sin egen vej, Lars Larsens Vej, som tak for, at Jysk bygger Nordeuropas største lager i Uldum i Midtjylland.

 8. 2012

  1. Butik nummer 2000

   I september åbner Jysk butik nummer 2000 på verdensplan. Jysk har på dette tidspunkt butikker i mere end 30 lande, heriblandt Kina, Storbritannien og Italien.

 9. 2013

  1. Overtager andre møbelkæder

   I marts opkøber Lars Larsen og Jysk aktiemajoriteten i boligkæden IDdesign, der rummer kæderne IDEmøbler og ILVA.

 10. 2019

  1. 40-årsjubilæum

   2. april fejrer Jysk 40-årsjubilæum. De har nu butikker steder som De Forenede Arabiske Emirater, Portugal, Singapore og Thailand.

  2. Jysk skriver i en meddelelse på sin hjemmeside:

    

   Tidlig morgen den 19. august er Lars Larsen – eller Købmanden, som han bedst var kendt af kollegerne i JYSK – sovet stille ind i sit hjem ved Silkeborg med den nærmeste familie ved sin side. Han blev 71 år gammel og efterlader sig sin kone, Kristine, sine to børn og fire børnebørn. ”Vi har i dag mistet vores far, mand og bedstefar, og Danmark har mistet en enestående købmand. Han vil blive savnet af os alle, og når vi har sørget over vores store tab, vil vi fortsat gøre vores bedste for at videreføre hans imponerende livsværk,” udtaler Jacob Brunsborg, der i juni overtog posten som bestyrelsesformand i Lars Larsen Group efter sin far.