Samfund

Mindst 20 kommuner har brugt kritiseret psykolog i børnesager: - De sager vil vi aktivt gennemgå igen

Den kritiserede psykolog har lavet mindst 288 undersøgelser i børnesager de seneste ti år. Kommunerne er uenige om, hvilke konsekvenser det skal have

Mindst 20 kommuner har benyttet psykologen Finn Westh til at vurdere børn og forældre i socialsager.

Se hvilke kommuner, der har brugt psykolog Finn Westh

København - 54 gange

Statsforvaltningen - 48 gange

Køge - 33 gange

Frederiksberg - 31 gange

Slagelse - 28 gange

Næstved - 28 gange

Albertslund - 19 gange

Tårnby - 12 gange

Helsingør - 11 gange

Høje-Taastrup - 7 gange

Egedal - 4 gange

Hvidovre - 2 gange

Lyngby-Taarbæk - 2 gange

Vallensbæk - 2 gange

Brøndby - 1 gang

Faxe - 1 gang

Glostrup - 1 gang

Halsnæs - 1

Kalundborg - 1

Rudersdal - 1 gang

Guldborgsund - 1 gang

TV 2 har i en rudspørge adspurgt sjællandske kommuner og Statsforvaltningen til deres brug af psykolog Finn Westh.  

I alt har han været benyttet til at lave mindst 288 undersøgelser i børnesager.

Men som det kommer frem i TV 2- dokumentaren 'Tvangsfjernet - Psykologens Dom' har psykologen fået kritik i Psykolognævnet mindst seks gange på tre et halvt år.

Flere af de kommuner, der har brugt den kritiserede psykolog, fortæller nu, at de vil gennemgå aktive sager, hvor hans vurderinger er blevet brugt, mens andre kommuner ikke mener, det er relevant.

Albertslund gennemgår sager på ny

I Albertslund Kommune bruger de ikke længere psykolog Finn Westh, men han har lavet 19 undersøgelser for kommunen de seneste ti år.

Og de sager vil de nu se på igen, skriver kommunens direktør på området i en mail til TV 2.

- Det er ny viden for os. Derfor vil vi nu se på de afgørelser, vi har truffet om anbringelser, hvor Finn Wesths vurdering har indgået. De sager vil vi aktivt gennemgå igen, siger Anne-Mette Brandt, direktør for Børn, Sundhed og Velfærd i Albertslund Kommune.

Vi havde ikke brugt ham, hvis vi havde haft den viden

Inger Andersen, Børn- og Unge-direktør, Frederiksberg Kommune

Samme melding kommer fra Frederiksberg Kommune, der har brugt Finn Westh 31 gange, senest i 2017. I mindst en sag har han fået kritik i Psykolognævnet, en afgørelse Frederiksberg også blev orienteret om.

- Sådan en sag her giver jo altid anledning til, at man kigger tilbage og ser på de sager, hvor vedkommende har været involveret i forældrekompetenceundersøgelser. Selvfølgelig tjekker man sagen en ekstra gang, men det er gudskelov ikke det eneste, der lægges til grund, når man tager et så vidtgående skridt, som det er anbringe et barn, siger Inger Andersen, Børn- og Unge-direktør i Frederiksberg Kommune.

I kendte jo til en kritik af psykologen, hvorfor fortsatte i med at bruge ham?

- Det var ikke en påtale, vi anså for diskvalificerende. Niveauet af påtale var ikke alvorligt i den sag. Vi tog det ad notum og han blev brugt en række gange efterfølgende. Men vi har ikke brugt ham de seneste to år, fortælle Børn- og Unge direktør i Frederiksberg, Inger Andersen.

I Frederiksberg Kommune er de dog glade for, at psykologer med alvorlig kritik som følge af psykologloven fra 2017 fremover bliver offentliggjort, så kommunerne har kendskab til kritikken - i modsætning til tidligere.

- Det burde være sket langt før. Vi havde ikke brugt ham, hvis vi havde haft den viden. Havde vi haft de mange påtaler, så havde vi ikke brugt ham, det giver sig selv. Det tror jeg ingen kommuner ville, siger Inger Andersen.

Psykologvurdering står aldrig alene

Køge Kommune, der har brugt Finn Westh væsentligt flere gange, nemlig i 33 sager, mener dog ikke, det er relevant at foretage nye vurderinger. De vil ikke stille op til interview, men skriver følgende i en mail til TV 2:

- Det skyldes, at en psykologvurdering aldrig kan eller må stå alene i forhold til en børnefaglig undersøgelse. Uanset om sagen omhandler anbringelser eller anden foranstaltning indgår undersøgelsen altid i en helhedsvurdering, som indeholder mange andre fagpersoner.

Familieretshuset, det tidligere Statsforvaltningen, har brugt Finn Westh i 48 sager. Her er der primært tale om børnesagkyndige undersøgelser i samværssager.

I mindst ét tilfælde har psykolog Finn Westh fået kritik i Psykolognævnet for en børneundersøgelse, han har lavet for Statsforvaltningen.

Den kritik blev givet af Psykolognævnet og sendt til Statsforvaltningen i juni 2016, siden har de brugt ham 30 gange. Det gør de dog ikke længere, skriver de i en mail til TV 2.

- Familieretshuset har valgt ikke at sende nye opgaver til pågældende psykolog. I øvrigt kvalitetssikrer vi undersøgelserne, idet et antal børnesagkyndige hos os gennemgår alle undersøgelser, vi får retur fra eksterne psykologer, skriver Jacob Buch, vicedirektør for Familieretshuset i en mail.

Familieretshuset har heller ikke ville stille op til interview.

TV 2 har været i kontakt med psykolog Finn Westh, der siger, at han hverken kan eller vil udtale sig.