Samfund

Norsk ø vil afskaffe begrebet tid

Sommarøy oplever fra maj til juli 69 dage med konstant dagslys. Og når det hele tiden er dag, mener nogle beboere ikke, de har brug for at vide, hvad klokken er.   Kjetil Ree / Wikimedia Commons

Øboerne på Sommarøy vil ikke længere lade sig styre af et ur.

OPDATERET 27.06.2019: Efter udgivelse af historien, som også er blevet bragt i andre medier verden over, har det norske turismeselskab Innovasjon Norge afsløret, at initiativet opstod som en del af et markedsføringsfremstød og beklaget, at de ikke har været åbne om deres rolle i forløbet. Læs mere her.

Forestil dig at køre over en bro og ind i en verden, hvor tiden ikke eksisterer.

Det er målet for den lille norske ø Sommarøy, der ligger i Tromsø Kommune nord for polarcirklen.

Her går solen ikke ned i perioden fra 18. maj til 26. juli, og derfor har nogle af øens godt 300 beboere nu sat gang i et forsøg på at afskaffe den normale tidsregning i månederne med konstant dagslys.

I den periode lever mange af øens beboere nemlig allerede deres liv uden at kigge på et ur. Og nu vil de gerne gøre det officielt.

- Midt om natten, på et tidspunkt som byboere normalt kalder klokken to, kan du se børn, der spiller fodbold, folk der slår græs eller maler deres hus, siger øboer Kjell Ove Hveding til CNN.

- For mange af os er den officielle afskaffelse af tidsbegrebet derfor blot en formalisering af en adfærd, vi har praktiseret i generationer, fortsætter han.

Der bor omkring 300 mennesker på øen Sommarøy, som ligger i Tromsø Kommune nord for polarcirklen.

Fleksibilitet døgnet rundt

Derfor har Kjell Ove Hveding stiftet Facebook-gruppen 'Time-Free Zone', som nu har indsamlet underskrifter fra lokalbefolkningen og overdraget dem til et medlem af det norske parlament i håbet om, at Sommarøy kan blive anerkendt som verdens første tidsfrie zone.

- Vores mål er at give alle fleksibilitet hele døgnet, udtaler Kjell Ove Hveding til det norske medie NRK.

Så! Der va underskriften om å gå ut av tia overlevert te han Kent Gudmundsen fra Troms på Stortinget. No byinne det å...

Posted by Time-Free Zone on Friday, June 14, 2019

I praksis håber øens beboere, at butikkerne eksempelvis kan frigøre sig fra de traditionelle åbningstider, og at både skole- og arbejdstider også kan gøres mere fleksible.

Vil vinde turisterne

Øens primære industrier er fiskeri og turisme, og ifølge Kjell Ove Hveding arbejder fiskere allerede meget fleksibelt i månederne med konstant dagslys.

På hotellet Sommarøy Arctic Hotel forudser man ifølge NRK dog udfordringer, når gæster skal checke ind og ud eller benytte sig af hotellets bar og restaurant.

- Jeg synes, det er spændende, men jeg er også lidt skeptisk, lyder det fra receptionist Malin Nordheim.

The first ever Time-Free Zone is in Northern Norway

Tah-dah! Vi har laga en film som førrklare verden der ute ka vi egentlig driv med:). Ka dåkker syns?

Posted by Time-Free Zone on Thursday, June 6, 2019

Målet for Kjell Ove Hveding er dog, at Sommarøy skal blive kendt som en destination, hvor man hænger sit armbåndsur på den bro, der fører over til øen.

Herfra skal man glemme alt om tiden, og i stedet gøre hvad man vil, når man vil det.

- Mennesker rundt omkring i verden er præget af stress og depression. I mange tilfælde kan dette knyttes til følelsen af ​​ikke at være tilstrækkelig, og her spiller uret en rolle. Vi vil være en tidsfri zone, hvor alle kan leve deres liv til fulde, siger han til NRK.

Afstemning

Ville du have lyst til at leve i en tidsfri zone?